ua en ru

МВФ вимагає від України щомісячного збільшення тарифів на газ і тепло на 10% з липня 2011 р

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) невдоволені відмовою України підвищувати тарифи на газ і тепло. Керівництво фонду вимагає щомісячного збільшення тарифів на 10% з липня 2011 р. Про це йдеться в звіті за підсумками переговорів української урядової делегації з керівництвом МВФ в середині червня, повідомляє ТСН.
Згідно зі змінами від 14 червня дохідна частина держбюджету була збільшена на 14 млрд 470 млн грн, а видаткова - на 11 млрд грн.
Зокрема, в ході переговорів в.о. директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі зазначив, що прибуткова частина бюджету була збільшена "незважаючи на пораду МВФ про несвоєчасність таких дій, оскільки всім країнам слід зберігати будь-яке перевиконання доходів для створення буферів безпеки".
У відповідь представники української делегації зазначили, що збільшення доходної частини бюджету "дозволило вирішити низку питань контролю над витратами, зокрема, істотно поліпшити баланс Пенсійного фонду, зупинивши списання мільярдних сум за судовими рішеннями".
Також українська делегація заявила, що повернутися до питання про підвищення тарифів для населення доцільно після встановлення в Україні більш жорсткого контролю над інфляцією.
Однак керівник місії МВФ в Україні Танос Арванітіс висловив думку, що "якщо з липня поточного року не розпочнеться щомісячне збільшення тарифів хоча б на 10% на місяць, то досягти угоди про просування програми у вересні буде надзвичайно складно".
Нагадаємо, 14 червня Ліпскі в своїй заяві відносно зустрічі у Вашингтоні з міністром фінансів України Федором Ярошенко і міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойко заявив, що найближчими місяцями продовжиться "тісна співпраця" України і МВФ.