ua en ru

МВФ представив оновлений макроекономічний прогноз щодо України

МВФ представив оновлений макроекономічний прогноз щодо України Міжнародний валютний фонд

Міжнародний валютний фонд (МВФ) представив макроекономічний прогноз щодо України, який був розрахований в зв'язку зі схваленням 11 березня МВФ виділення Україні кредиту на суму 17,5 млрд дол. Даний прогноз був опублікований в прес-службою організації.

Як говориться у звіті, в нинішніх складних умовах реальний ВВП, як очікується, скоротиться приблизно на 5,5 % в 2015 році.

Інфляція ж тимчасово підскочить у відповідь на зниження обмінного курсу і підвищення тарифів на газ та опалення, в результаті знизившись до орієнтовного показника в 27% на кінець 2015 року.

Дефіцит поточного рахунку знизиться до приблизно 1,5% ВВП, у зв'язку з коливаннями обмінного курсу і скороченням внутрішнього попиту.

Враховуючи міжнародну допомогу, золотовалютні резерви поступово будуть відновлені, досягнувши рівня покриття 3,3 місяців імпорту до кінця 2015 року.

Девальвація валюти та офіційні кредити, ймовірно, підштовхнуть державний борг до рівня 94% ВВП і зовнішній борг до 158% ВВП в 2015 році.

За прогнозом МВФ, економічний прогноз покращиться в середньостроковій перспективі. Реальний ВВП відновить темпи зростання до 2% в 2016 році і зросте до 4% у середньостроковій перспективі. Завдяки відновленню конкурентоспроможності дефіцит поточного рахунку, як передбачається, стабілізується на рівні близько 1,25% ВВП в 2016-2018 роках. До кінця 2018 р. НБУ, ймовірно, вибудує золотовалютний фонд до рівня покриття короткострокового боргу. В результаті всього вище перерахованого державний борг, як очікується, скоротиться приблизно до 71% ВВП до 2020 року.

Нагадаємо, 11 березня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що перший транш кредиту МВФ для України складе 5 млрд дол.

Після чого в Міністерстві фінансів України повідомили, що МВФ виділить Україні до 10 млрд дол. у перший рік дії програми фінансової допомоги.