ua en ru

МВФ очікує від України виконання основних вимог для надання чергового траншу кредиту, - М.Альєр

Причиною ненадання Міжнародним валютним фондом (МВФ) кредиту Україні на сьогодні є не тільки претензії МВФ до проведення пенсійної реформи, але ще ряд вимог, які в цілому складаються з 4-х пунктів. Про це на сьогоднішньому "круглому столі" заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр, передає кореспондент РБК-Україна.

"По-перше, це пенсійна реформа і приведення її у відповідність з тими вимогами, які були прописані в меморандумах, підписаних ще в липні та грудні місяці. Друге - це коригування тарифів на газ та опалення. А третє питання опосередковано залежить від тарифів на газ , тому що ми в принципі погодилися на менш інтенсивні газові тарифи, ніж ми планували з самого початку. Але справа в тому, що ми домовлялися, що ті доходи, які будуть отримані через введення більш низьких тарифів, ніж ми очікували, будуть обумовлені іншими заходами і це допоможе зібрати додаткові кошти. Тобто, третя вимога - це саме ті заходи, які допомогли б нам наздогнати ту різницю, щоб ми по-іншому втрачали в умовах застосування цих тарифів на газ... третьою вимогою є те, що дефіцит "Нафтогазу" буде не більше 3% ВВП", - сказав М.Альєр.
За його словами, четверта вимога полягає в тому, що стосовно Національного банку України (НБУ) має бути скасована вимога, що ця структура повинна закуповувати рекапіталізаційні облігації протягом 5 днів за їх номінальною вартістю: "Справа в тому, що така вимога пропонувалося в антикризовому законі, який був прийнятий в 2008 р. і повинен був закінчити свою дію в кінці 2010 р., але оскільки можна говорити про наближення завершення кризи ... то ми вважаємо, що ця вимога треба скасовувати, а не продовжувати, тому що воно спростовує незалежність НБУ ", - сказав представник МВФ.
На думку М. Альєра, наступний транш МВФ в Україну може надійти тільки "після того, як Україна виконає ці чотири вимоги".
Відзначимо, раніше директор департаменту управління державним боргом та міжнародного співробітництва Міністерства фінансів України Сергій Макацарія заявляв, що Мінфін очікує візит місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) з 10 по 20 травня.
"З 10 по 20 травня ми очікуємо місію... Після цього в червні можливий черговий транш", - заявив С.Макацарія.