ua en ru

МВФ зобов'яже найбільші країни проходити регулярні фінансові перевірки, - Фонд

Кожні п'ять років фінансові сектори найбільших 25 економік світу будуть проходити обов'язкову перевірку з боку МВФ. У число підзвітних країн фахівці фонду включили ті держави, розмір фінансового сектора яких має суттєве значення для глобальної економіки або тісні зв'язки з фінансовими інститутами в інших країнах, передає РБК daily.
Подібні перевірки раніше вже проходили, наприклад, США, але на добровільній основі. Тепер до найбільшої економіки світу приєднаються інші країни G7 і локомотиви глобального економічного зростання в особі країн БРІК. Перевірки торкнуться країни Бенілюксу, Австралію, Австрію, Гонконг, Ірландію, Мексику, Сінгапур, Південну Корею, Іспанію, Швецію, Швейцарію, Туреччину. На ці держави припадає 90% світової фінансової системи і 80% глобальної економічної активності, говориться в прес-релізі МВФ.
«Рішення Ради керуючих є важливим елементом відповіді світової спільноти на недавню фінансову кризу, воно також підсилює наші можливості у сфері нагляду за основною рушійною силою глобальної економіки - фінансовим сектором», - заявив перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі.
Дані перевірки будуть проходити в рамках програми з оцінки фінансового сектора, яка була розпочата ще в минулому столітті. Після тяжкої фінансової кризи кінця 90-х рр. в МВФ було ухвалено рішення проводити «діагностику здоров'я» фінансових секторів різних країн на добровільній основі. Перші результати програми були представлені публіці вже в 2001 р. Деякий тиск за відмову пройти перевірку Фонд надавав і раніше. Так, США неодноразово піддавалися критиці за небажання проводити ці заходи в самий розпал фінансової кризи, з 2007 по 2009 р. За даними МВФ, періодично перевіряти свій фінансовий сектор силами фонду погоджуються більше 75% його членів (в організацію входять 187 країн). Крім цих перевірок МВФ також зобов'язує країни-члени проходити щорічні економічні огляди, проте ці заходи не настільки докладні і глибокі.