ua en ru

У МВФ назвали основні ризики для світової економіки

У МВФ назвали основні ризики для світової економіки Фото: презентація доповіді МВФ (РБК-Україна)

МВФ опублікував щорічну доповідь про "Глобальну фінансову стабільність"

Міжнародний валютний фонд сьогодні опублікував свою щорічну доповідь про "Глобальну фінансову стабільність" (Global Financial Stability Report), передає кореспондент РБК-Україна.

Цей звіт - один з трьох головних аналітичних документів, які щорічно публікуються економістами Фонду в квітні і в жовтні.

Представляючи весняну доповідь цього року в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні, фінансовий радник МВФ Тобіас Адріан назвав три основні проблеми, які роблять глобальну економіку більш вразливою: наявність ризикових активів поширилося на багато ринків, істотне збільшення ризикових облігацій і рекордне зростання боргового кредитування, а також непідкріпленість долара в неамериканських банках. Збереження цих проблем може привести до падіння зростання світової економіки протягом наступних трьох років.

"Більш швидке, ніж очікувалося, підвищення рівня інфляції може привести до більш швидкого зняттю грошових коштів деякими центральними банками. Це може викликати раптове посилення фінансових умов на ринках і різке падіння вартості активів", - заявив Адріан.

За його словами, знецінення активів може стати основним чинником для скорочення ринку капіталу.

Кілька глав щорічного звіту присвячені криптовалютам. Економісти МВФ визначають їх виключно як технологію, а не як грошовий засіб. Зараз криптовалютних активів у світі (тобто активів, куплених або оцінених у криптовалюті) не так вже й багато, але вони можуть стати підставою для серйозних економічних ризиків у майбутньому.

У МВФ також запропонували превентивні заходи, які дозволять країнам захистити свої ринки.

"Центробанки всіх країн повинні негайно нормалізувати свою кредитно-грошову політику, - заявив Тобіас Адріан. - Регулюючі органи повинні шукати нові механізми усунення фінансової уразливості, а політики - протистояти відкату реформ".

При цьому він зазначив, що світова економіка продовжує відновлюватися після глобальної кризи 2008-2009 років, втім, певний тиск чинить волатильність ринку і ескалація торгових воєн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглянув макроекономічний прогноз по Україні на 2018-2019 рік.