ua en ru

МВФ назвав головними ризиками для України війну і незговірливість кредиторів

Міжнародний валютний фонд (МВФ) назвав головними ризиками фінансової стабільності в Україні конфлікт на Донбасі і незговірливість кредиторів, передає Reuters.

Фінансові втрати від війни на Донбасі призвели до скорочення валютних резервів України до найнижчого рівня за останнє десятиліття і послабили гривню більш ніж на 60% з початку 2014 року.

У тому ж самому доповіді, оприлюдненій МВФ, в якому фонд оголосив про новий довгостроковий кредитний пакет об'ємом 17,5 млрд дол., говориться, що фінансування програми допомоги і повернення України до економічного добробуту може опинитися під загрозою у разі поновлення конфлікту на сході країни. Фонд також підкреслив, що кредитори, що володіють українськими облігаціями, можуть на переговорах відкинути умови реструктуризації боргів.

"Кредитори можуть відкинути запропоновані умови кредитної угоди і незгодні можуть спробувати виїхати за рахунок інших. Переговори можуть затягнутися, перш за все, із-за того, що деякі кредитори мають значні позиції в конкретних випусках облігацій", - йдеться в звіті МВФ.

Нагадаємо, перший транш кредиту МВФ для України складе 5 млрд дол. і надійде сьогодні-завтра.