ua en ru

МВС Грузії оприлюднило факти насильства над ув'язненими

Тисячі людей вийшли на вулиці в Грузії в ніч на середу, 19 вересня, після того як по телебаченню були показані записи тортур і катувань ув'язнених. Кадри побиття і згвалтувань в збоченій формі напередодні були поширені Міністерством внутрішніх справ Грузії. На них зображені знущання над ув'язненими Глданской в'язниці № 8 у Тбілісі.Люди, які зібралися на стихійні мітинги, вимагали притягнути до відповідальності винних і припинити нелюдське поводження з відбувають покарання. За деякими даними, акції протесту продовжаться сьогодні.

МВС вже затримало трьох співробітників в'язниці, один оголошений у розшук.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі, виступив зі спеціальним зверненням до населення. Він назвав подію в Глданській тюрмі "страхітливим актом проти гідності людини та її прав", пообіцявши звільнити зі служби всіх, хто був відповідальний за недопущення подібних фактів. Саакашвілі зазначив, що безпосередньо причетні до тортур "багато років проведуть у в'язниці".

По темі: Прокуратура взялася за Лук'янівське СІЗО
Нагадаємо, в квітні ц.р. прокуратурва Києва порушила кримінальну справу за фактом службової недбалості посадових осіб Лук'янівського СІЗО у зв'язку з неналежним виконанням своїх службових обов'язків працівниками слідчого ізолятора, що призвело до порушення порядку та умов утримання ув'язнених.

Цьому передували численні перевірки діяльності Київського слідчого ізолятора, які прокурор Мельник доручив провести управлінню СБУ в Києві та УБОЗ ГУ МВС України в Києві щодо потрапляння в Київський слідчий ізолятор незаконних предметів, наркотичних засобів, спиртного, грошей і тому подібного.

Читайте також: У Донецькому слідчому ізоляторі помер ув'язнений
Раніше прокурор Києва Мельник заявляв, що перевищення ліміту осіб, що містяться у Київському слідчому ізоляторі, становить 100-200 осіб. Однак він відзначив, що "станом на 1 липня минулого року перенаповненість в слідчому ізоляторі становила 1040 осіб".

Цими фактами зацікавився навіть Президент. Віктор Янукович запропонував генеральному прокурору України Віктору Пшонці організувати перевірку у Київському слідчому ізоляторі фактів порушень вимог закону. Також Янукович доручив Генпрокуратурі "вжити в установленому порядку заходів щодо усунення причетних осіб вказаної установи від виконання службових обов'язків на час перевірки".

У підсумку, виконуючий обов'язки керівника Лук'янівського СІЗО Євген Домбровський був відсторонений від посади на період перевірки. На його місце був призначений Павло Голубовський, який одночасно звільнений з посади начальника відділу діяльності слідчих ізоляторів апарату ДПтС України.

Раніше в ЗМІ кілька разів повідомлялося, що в СІЗО співробітники проводять тортури ув'язнених, також порушуються інші права. Цікаво, що раніше журналісти телеканалу TBi зняли фільм про порушення прав ув'язнених в Лук'янівському СІЗО.

У січні 2012 р. Шевченківський райсуд Києва засудив співробітника МВС Сергія Приходько до 5 років позбавлення волі за смерть студента Індила, який помер в приміщенні Шевченківського районного відділу міліції м. Києва в травні 2010 р. Причиною смерті, за офіційним висновком, стала закрита черепна мозкова травма з переломом кісток черепа.

Читайте також: Прокуратура взялася за Лук'янівське СІЗО