ua en ru

МКС вимагає у Лівії видати екс-главу національної розвідки

Міжнародний кримінальний суд (МКС) направив до Лівії розпорядження з вимогою видати екс-главу національної розвідки Абдуллу аль-Сенуссі. Нове розпорядження спостерігачі оцінюють як черговий сплеск напруженості в стосунках трибуналу з урядом республіки з приводу організації неупередженого суду над високопоставленими чиновниками епохи Муаммара Каддафі, передає Reuters.

Протистояння між МКС і урядом Лівії продовжується вже більше року. Суть конфлікту зводиться до того, що в Гаазі вимагають видати високопоставлених осіб періоду правління Каддафі, що утримуються в лівійських в'язницях, серед яких, окрім екс-шефа розвідки, знаходиться і син поваленого лідера Сейф аль-Іслам Каддафі. У Гаазі висловлюють сумнів, що влада країни зможе забезпечити об'єктивність процесу. У свою чергу в Тріполі заявляють, що ті, хто знаходяться під арештом, скоїли злочини проти лівійського народу і мають бути засуджені на території країни.

"Уряд Лівії до цих пір офіційно не відмовлявся від виконання зобов'язань перед МКС, унаслідок чого зобов'язаний виконати запит", - підкреслюється в заяві міжнародного трибуналу. У бесіді з журналістами адвокат підсудного Бен Емерсон відзначив, що створюється таке враження, що влада навмисне затягує всі контакти з МКС з даного питання, оскільки хоче встигнути привести у виконання смертний вирок відносно Сенуссі.

Нагадаємо, Сенуссі був арештований в Мавританії в 2012 р. і був екстрадований в Тріполі. За непідтвердженою інформацією, за відмову видати затриманого МКС зацікавлені особи в Мавританії отримали близько 200 млн дол.

Читайте також: Інтерпол видав ордер на арешт аль-Сенуссі