ua en ru

МКС побоюється втечі сина Каддафі з Лівії

Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі побоюється, що син полковника Каддафі Сейф аль-Іслам покине межі Лівії. Про це повідомляє ВВС.
МКС продовжує вести переговори з Сейфом аль-Ісламом про його добровільну здачу трибуналу, однак, за словами генерального прокурора суду Луїса Морено-Окампо, у суду є інформація, що підтверджує можливість втечі сина Каддафі.
Раніше Морено-Окампо заявляв, що суду невідоме місцезнаходження Сейфа аль-Іслама. Проте пізніше з'явилися повідомлення про те, що Сейф Аль Іслам був помічений біля лівійського кордону з Нігером. За словами Морено-Окампо, "через неофіційні канали" суду стало відомо, що якісь найманці пропонують сину Каддафі сховатися в країні, яка не співпрацює з МКС.
У виданому в червні ордері на арешт Сейф аль-Іслам звинувачується в тому, що, віддаючи накази спеціальним підрозділам військ Каддафі, він грав важливу роль в систематичних переслідуваннях мирних громадян, які відбувалися з лютого цього року в різних лівійських містах.
З лютого 2011 р. в Лівії йде громадянська війна між прихильниками Каддафі і його супротивниками, які створили ПНР і оголосили його законною владою в країні. На боці останніх в конфлікт втрутився НАТО після відповідної резолюції Ради безпеки ООН. Наприкінці серпня ц.р. за підтримки Північноатлантичного альянсу сили ПНР взяли столицю країни, Тріполі. Цей орган влади визнали легітимним понад 60 держав світу.
Каддафі був убитий 20 жовтня 2011 р. Це сталося під час боїв в м. Сірт, який є "малою батьківщиною" колишнього глави держави.