ua en ru

МЦПД: у питанні здоров'я профілактичні стратегії повинні переважити лікувальні

Пряма боротьба з шкідливими звичками, які негативно впливають на здоров'я людини, в тому числі і тютюнопаління, неспроможна принести очікуваних результатів: більш ефективною буде політика, спрямована на усунення причин проблеми і пошук альтернатив традиційним засобам вживання тютюну, зокрема, сигарети. Такі думки були озвучені експертами в області медицини під час проведення круглого столу "Ціна здоров'я: чи є альтернатива?", який пройшов за підтримки Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), повідомляє прес-служба Центру на своєму офіційному сайті.

Ведучий заходу, екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук зазначив, що введена у липні 2006 року заборона на куріння в громадських місцях, дійсно, сприяла певному зменшенню кількості курців, але принципово проблеми не вирішила.

"У нас залишається найнижча в Європі тривалість життя, як серед чоловіків, так і серед жінок. А профілактичні стратегії все ще поступаються лікувальним ", - сказав він.

Як стверджують фахівці, за даними звіту ВООЗ, від вживання тютюну щороку гине понад 5 000 000 чоловік, і очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 000 000 смертей. Профілактика і мотивація до здорового способу життя коштують значно менше будь-якого лікування, але потребують значно більше зусиль. У питанні куріння, як ключового чинника ризику, органи охорони здоров'я повинні звернутися до наукових досліджень, нових нікотинових продуктів, щоб як можна швидше прояснити факти, щодо яких існує невизначеність.

До альтернативи куріння електронних сигарет, які в останні роки стають все більш популярними в розвинутих країнах - також треба ставитися виважено, вважає заступник директора Наукового центру Анатолій Подрушняк.

"На жаль, ніхто зараз в Україні не досліджує вплив електронних сигарет на здоров'я людини, адже, незважаючи на те, що курець замість диму дихає парою, він все одно містить нікотин і ароматизатори", - вважає експерт. Більш того, за словами Подрушняка, в Україні взагалі не існує якої-небудь нормативно-правової бази з електронних сигарет. "До нас ввозять як флешки або електронні чіпи до комп'ютера. Зрозуміло, що в такому випадку питання стандартизації та якості взагалі не стоять", - підкреслив експерт.

Перспективним напрямком фахівці вважають розробку всеукраїнської концепції громадського здоров'я, в першу чергу, створення умов для фізичного оздоровлення нації.

Будь-який процес може бути успішним при наявності трьох складових - ідеї, ресурсів і людей, вважає голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук.

"Ідея концепції громадського здоров'я - чудова, люди у нас розумні, а фінансові ресурси цілком реально можна залучити від наших європейських партнерів. Так що будемо змінювати демографічну ситуацію в Україні ", - підсумував голова правління МЦПД.