ua en ru

МТСБУ не виявило СК "Український страховий дім" за місцем реєстрації

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) не виявило страхової компанії "Український страховий дім" (УСД) за її адресою. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

"МСТБУ інформує про те, що СК "Український страховий дім" відсутній за місцезнаходженням - юридичною та фактичною адресами, що ставить під сумнів належне виконання страховиком зобов'язань, передбачених законодавством про ОСАЦВ", - йдеться в повідомленні бюро.

За інформацією МТСБУ, за період з 1 січня по 31 липня в МТСБУ надійшло 82 скарги від потерпілих і страхувальників на дії УСД. "Показник рівня скарг - відношення кількості скарг до кількості врегульованих справ - у 26 разів перевищує середній рівень по ринку", - підрахували в бюро.

МТСБУ рекомендує споживачам страхових послуг утриматися від укладення договорів ОСАЦВ з компанією до з'ясування ситуації. Крім того, бюро просить Нацкомісію, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), вжити заходів впливу згідно з чинним законодавством.

УСД була створена в 2003 році і спеціалізувалася на ризиковому страхуванні. За даними галузевого журналу Insurance Top, за підсумками I кварталу компанія посідала 32-ге місце за обсягом залучених премій - 24,9 млн грн. При цьому на частку ОСАЦВ в портфелі УСД припадає 5,4 млн грн премій (22%). Примітно, що за підсумками п'яти місяців обсяг премій по ОСАГО виріс до 10,1 млн грн. За КАСКО у січні-березні СК привернула 3 млн грн (12%), по страхуванню вантажів - 2 млн грн (8%). При цьому за три місяці компанія виплатила потерпілим всього 2,4 млн грн (45-е місце): рівень виплат СК склав всього 9,49% при середньому показнику по ринку в 34,74%.

У Нацкомфінпослуг повідомили, що перевіряти компанію вони зараз не можуть. Нагадаємо, згідно зі статтею 31 Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», враховуючи зміни, які набрали чинності 3 серпня 2014-го, перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами, крім Державної фіскальної служби України, здійснюються протягом серпня-грудня 2014 року тільки з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою підприємства з його перевірки. "Тим більше, що в компанії не так давно проходила перевірка, були винесені ряд приписів, які страховик повинен виконати", - повідомили в прес-службі регулятора. Нагадаємо, в червні тимчасово виконуючий голови Нацкомфінпослуг Максим Поляков пообіцяв провести перевірки у всіх "сімейних" страховиків.

"Ми перевіряємо компанії, що належали Курченко, Захарченко, Арбузову", - заявляв він ("Кількість страхових компаній скоротиться на 7-10%").

Зазначимо, що вчора не працював і сайт страховика. Не відповідає і телефон автовідповідач повідомляв, що "всі оператори зайняті".

Учасники ринку пояснюють зникнення страховика зв'язком з представниками колишньої влади, деяких з них оголосили в розшук. Детальніше