ua en ru

Можна законно платити валютою за нерухомість

Курс пливе, продавці-фізособи хочуть за нерухомість та авто отримувати у валюті. А НБУ не тільки не скасував вимогу обов'язкових безготівкових розрахунків при покупках на суму понад 150 тис. грн., але і збирається цю норму знизити мало не до 18 тис. гривень.

Курс пливе, продавці-фізособи хочуть за нерухомість та авто отримувати у валюті. А НБУ не тільки не скасував вимогу обов'язкових безготівкових розрахунків при покупках на суму понад 150 тис. грн., але і збирається цю норму знизити мало не до 18 тис. гривень.

Ситуація начебто патова: покупці (як і продавці) не надто хочуть зараз розраховуватися в гривні за великі покупки.
Продавці - тому що потім виручені гроші заради збереження все одно доведеться звернути на тверду валюту. А спробуй-но купи. Та й збір в Пенсійний фонд вони платити не дуже рвуться.

Покупці не хочуть метушні з продажем валюти - зрозуміло, що зараз заощадження на нерухомість та інші покупки робляться у валюті, щоб їх не гризла нещадна девальвація. І ще покупцям нецікаво страждати від завищених цін у гривні - продавці прагнуть зняти з себе та курсові ризики, і витрати на пенсійний збір.

Майже законно

Самий простий і зрозумілий спосіб розрахуватися доларами за квартиру або будинок - оформляти угоду з допомогою "дружнього" банку. Як правило, всі великі агентства нерухомості (та й дрібні теж) співпрацюють з банками. "Самим звичайним способом проведення розрахунків при купівлі-продажу нерухомості є перерахування оплати з поточного рахунку покупця в національній валюті на поточний рахунок продавця в національній валюті", - нагадує Алексія Овдієнко ЮК "Софоклеус і Партнери Консалтінг".

Все вірно, це самий звичайний спосіб для розрахунків у гривні. А якщо розрахунок проводиться в доларах? Тоді банк відкриває покупцеві і продавцеві поточні рахунки, та вчиняє так звані віртуальні розрахунки. По суті, клієнти (покупець і продавець) ніякого відношення до відкриття рахунків та проведення переказу з рахунку на рахунок не мають. За них все робить банк, і він же видасть довідки - не безкоштовно, звичайно. "Ви хочете купити квартиру за долари?

Так, багато покупців сьогодні платять за нерухомість доларами, так і продавці зовсім не проти взяти валюту. Більш того, багато продавців вимагають провести розрахунок тільки в іноземній валюті", - розповідає ріелтор Тетяна.

За її словами, агентство нерухомості, де вона працює, завжди забезпечує своїм клієнтам зручність розрахунків при операціях. "У нас є банк-партнер, який швидко підготує всі необхідні для угоди виписки квитанції, а менеджер банку привезе їх до нотаріуса, який буде посвідчувати угоду. Ціна питання - 700-900 грн. ", - розповідає співробітниця агентства нерухомості.

Під час укладання угоди продавець отримує від покупця суму в доларах або євро, а нотаріусу тут же передаються документи з банку про здійснення безготівкового платежу в сумі, згідно з договором купівлі-продажу. Причому, в договорі сума зафіксована у гривні - розрахунки в іноземній валюті між фізособами, як уже сказано, в Україні заборонені.

Ріелтори кажуть, що ця схема працює вже давно - більше року. А все завдяки постанові НБУ "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою" № 210, що набула чинності у вересні 2013 року.

"Якщо сума договору купівлі-продажу, який укладається між фізичними особами, перевищує 150 000 грн., нотаріус повинен здійснювати посвідчення такого договору після того, як переконається, що сторонами дотримано вимогу про проведення розрахунків у безготівковій формі", - йдеться в роз'ясненні НБУ щодо зазначеної постанови.

Джерело: SV Development