ua en ru

Mott MacDonald: Модернізація ГТС України вимагає більше 3 млрд дол

Модернізація газотранспортної системи (ГТС) України потребує більше 3 млрд дол. Про це повідомив завідувач британським відділом нафтового і нафтохімічного підрозділу компанії Mott MacDonald Азфар Шаукат на міжнародній конференції в Києві "Україна - ЄС: на шляху до єдиного енергетичного ринку", повідомило джерело в галузі. За словами Шауката, цей сценарій передбачає щорічне транспортування 110 млрд куб. м газу при максимальному добовому навантаженні 140 млрд куб. м.
Ще два сценарії передбачають транзит 80 млрд куб. м на рік з максимальним навантаженням 110 млрд куб. м при збереженні сьогоднішньої ситуації і близько 30 млрд куб. м в разі реалізації проектів обхідних щодо України газопроводів. У цих випадках додаткові кошти на модернізацію не потрібні.
Компанія оцінює потребу в коштах для модернізації українських газопроводів на рівні 2,8 млрд дол. Решта ресурсів потрібна для модернізації підземних сховищ.
"Нафтогаз України" генерує достатньо доходів від транзиту, щоб експлуатувати систему і отримувати достатні доходи", - сказав представник Mott MacDonald. На його думку, "є можливості для поліпшення управлінської структури" холдингу. Крім того, експерти вважають за необхідне переглянути тарифи на транзит, зберігання газу, а також внутрішні ціни на їх відповідність економічно обгрунтованому рівню.
Нагадаємо, британська компанія Mott MacDonald виконує попереднє техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) модернізації ГТС України. Як повідомлялося раніше, Mott MacDonald 18 лютого 2011 р. підписала контакт за підсумками тендеру Європейського союзу на проведення попереднього ТЕО модернізації українських магістральних газопроводів і підземних сховищ газу. ЄС зарезервував на проект 2,65 млн євро. Роботи планується виконати за 6 місяців. У березні 2009 р. в Брюсселі Україна, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк і Світовий банк підписали спільну декларацію з модернізації газотранспортної системи України. На реалізацію інвестиційних проектів з модернізації ГТС України до 2018 р. планувалося залучити 6,5 млрд дол.