ua en ru

У Morgan Stanley допускають падіння курсу біткоіну до нуля

У Morgan Stanley допускають падіння курсу біткоіну до нуля Фото: біткоін

Якщо в світі не почнуть приймати його в якості платіжного засобу

Фахівці інвестбанку Morgan Stanley на чолі з аналітиком Джеймсом Фосеттом заявили, що курс біткоіна (Bitcoin) може впасти до нуля, якщо в світі не почнуть приймати його в якості платіжного засобу. Результатами дослідження ринку криптовалюти фахівці поділилися з клієнтами в спеціальній аналітичній записці, передає Business Insider.

Зазначено, що причиною можливого падіння курсу біткоіна може стати те, що приймати його в якості платіжного засобу зараз готові лише одиниці. За даними інвестбанку, з 500 найбільших світових онлайн-ритейлерів у якості розрахункового засобу біткоіни приймають тільки три гравці. Цей факт, пишуть аналітики, свідчить про те, що біткоін у майбутньому може знецінитися.

"Якщо ніхто не братиме цю технологію для здійснення платежів, тоді вартість (біткоіна) буде дорівнювати нулю", - заявив Фосетт.

За його словами, зниженню курсу сприятиме і низький обсяг торгів криптовалюти. Щоденний обсяг торгів біткоіна зараз становить близько 3 млрд доларів, у той час як середній обсяг щоденних торгів на глобальному валютному ринку дорівнює приблизно 5,4 трлн доларів.

За даними видання, не може похвалитися мережа біткоіна і великим обсягом транзакцій: добовий обсяг транзакцій біткоіна становить 300 млн доларів, у той час як на базі системи Visa щодня проходить операцій приблизно на 17 млрд доларів.

"Чи можна вважати біткоіни валютою? Ні. Немає процентної ставки, пов'язаної з біткоіном. Цифровим золотом? Може бути. Але для нього немає ніякого практичного застосування, в той час як золото використовується в електроніці і ювелірних виробах. Однак, інвестори, мабуть, приписують йому якусь цінність. Це платіжна мережа? Так, але її дуже складно масштабувати і не брати комісій за транзакції", - пояснив Фосетт.

Нагадаємо, на минулому тижні курс біткоіна втратив майже 20% за добу і 40% зі здобутого раніше максимуму в 19 тис. доларів за 1 BTC. 22 грудня "цифрове золото" опускалося до рівня в 11,8 тис. доларів за монету.