ua en ru

Мораторій на продаж земель створює передумови для корупційних схем, - Кінах

Мораторій на продаж земель створює передумови для їх неефективного використання, а також для виникнення і застосування корупційних схем. Таку думку висловив голова Української спілки промисловців та підприємців (УСПП) Анатолій Кінах сьогодні під час круглому столі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Той мораторій, який ми накладаємо на перший рік, він не захищає землю, він навпаки створює, нажаль, передумови для корупційних схем і неефективного його використання. Тому життєво необхідно перейти до прозорих сучасних земельних відносин, маючи на увазі земельну реформу, як основу нашого подальшого розвитку і залучення інвестицій", - заявив Кінах.

На думку Кінаха, також "неприпустимо створювати без відповідних розрахунків і прогнозу наслідків граничні обмеження земельних ділянок, які по суті створюють загрозу руйнації великого товарного виробництва".

"Маючи на увазі, що величезна кількість наших компаній уже пройшли процедуру IPO на європейських фондових біржах - варшавська, лондонська - це зачіпає інтереси тисячі тисяч акціонерів. І не маючи перспективи, ми можемо створити дуже велику шкоду в контексті погіршення довіри до України, інвестиційного клімату в цілому", - зазначив Кінах.

Голова УСПП також впевнени у необхідності додаткового перегляду статей законопроекту, які стосуються Державного земельного банку. "В тій редакції, яка сформульована в проекті, державний земельний банк має всі ознаки монополізму. Більш того, йде порушення деяких норм нашого законодавства, включаючи... Конституцію. Бо по функціям не зрозуміло, чи це фінансова установа, чи це установа, яка має повноваження органу державної влади і місцевого самоврядування", - підкреслив він.

Раніше президент "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса висловив думку, що законопроект про ринок сільськогосподарських земель при прийнятті його у нинішньому вигляді остаточно "вб'є" фермерські господарства.

Нагадаємо, 9 грудня ВР прийняла в першому читанні законопроект "Про ринок землі", яким передбачається купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення з 2013 р. Однак у той же день депутати відмовилися продовжити мораторій, який закінчується з 1 січня 2012 р. Разом з тим, за регламентом, парламент не зможе прийняти закон "Про ринок земель" в цілому до середини січня 2012 р.