ua en ru

Moody's: У II півріччі ц.р. темпи зростання сталеливарної галузі Європи знизяться

У другому півріччі 2010 р. попит на сталь буде знижуватися, передає РБК. Такий прогноз міститься в звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service "Європейські виробники сталі переживають підйом, але попит залишається нестійким". Як відзначає старший віце-президент Moody's і автор звіту Маттіас Хелльштейн, завантаження виробничих потужностей в європейській сталеливарної промисловості на кінець травня 2010 р. досягла максимального рівня: більшість європейських заводів працювали на повну потужність, що було викликано переважно поповненням запасів і сезонним характером попиту. При цьому ціни на сталь також досягли піку.
Як наголошується, в будівельній галузі попит на сталь з боку кінцевих споживачів залишиться низьким протягом наступних 6-12 місяців. Аналогічним чином, попит з боку автовиробників, які також входять до числа найбільших споживачів сталі в Європі, ймовірно, знизиться в другому півріччі 2010 р. після підвищення обсягів виробництва в першому півріччі. "У разі відсутності росту попиту з боку кінцевих споживачів виникне ризик надлишку виробничих потужностей на всіх сталевих ринках. Це може призвести до зниження цін у середньостроковій перспективі і необхідності вжити додаткових заходів з реструктуризації галузі", - вважає М.Хелльштейн.
Moody's вважає, що в другому півріччі 2010 р. позначиться тенденція до зниження темпів зростання галузі, що поряд з позитивними змінами, такими, як більш високі, ніж очікувалося, темпи зростання в першому півріччі, має призвести до встановлення в галузі в цілому стабільних умов на наступні 12-18 місяців. "Проте ми вважаємо, що 2011 р. стане для галузі переломним, беручи до уваги ще нестійкий характер економічного зростання на основних розвинених ринках і обмежені перспективи для подальшого підвищення попиту на сталь", - додав М.Хелльштейн. Таким чином, прогноз розвитку європейської сталеливарної промисловості - "стабільний", що відображає зростання цін і обсягів виробництва протягом останніх місяців, а також збереження високого попиту з боку Китаю.При цьому врахований нестійкий характер економічного зростання на основних європейських ринках і трудність прогнозування попиту на сталь.