ua en ru

Moody's підвищило кредитний рейтинг Греції до рівня Caa3

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service підвищило кредитний рейтинг Греції на два щаблі - до рівня Caa3 з рівня C. Прогноз по рейтингу - "стабільний". Про це повідомляється в прес-релізі агентства.

Короткостроковий рейтинг залишається на рівні Not Prime.

Як відзначають в Moody's, підвищення кредитного рейтингу Греції відображає комбінацію наступних ключових факторів.

По-перше, експерти звертають увагу на значну податково-бюджетну консолідацію, яка сталася у рамках програми структурної реформи в Греції, незважаючи на низькі темпи економічного зростання і політичну нестабільність. В результаті експерти Moody's очікують, що уряд зможе досягти (і, можливо, перевершити) заявлену мету первинного балансу в 2013 р., так само як і досягти профіциту в 2014 р. згідно з програмою реформи. Податково-бюджетна консолідація в рамках програми допомоги з боку "Трійки" (Єврокомісія, Європейський центральний банк, Міжнародний валютний фонд) призвела до 74% (11,6% від ВВП країни) скорочення бюджетного дефіциту починаючи з 2009 р. Мета уряду - досягти бюджетного дефіциту в 4,1% (13,5% ВВП), що, на думку експертів, досяжно на даному етапі. Як вважають в Moody's, Греції вдасться досягти профіциту бюджету в 1,5% в 2014 р. в результаті проведеної структурної реформи. Рівним чином, очікується продовження скорочення державного боргу перед офіційними кредиторами.

По-друге, відзначається поліпшення середньострокового прогнозу по економіці Греції, якому сприяє циклічне відновлення економіки, так само як і прогрес, досягнутий на шляху імплементації структурних реформ і відновлення рівноваги в економіці. На думку експертів, грецька економіка виходить з рецесії, очікується її зростання в 0,5% в 2014 р., і в 1% в 2015 р.

По-третє, Moody's вказує на значне скорочення тягаря урядової процентної ставки на тлі вищезгаданих реформ та державну допомогу в погашенні зобов'язань по секторах. Експерти відзначають, що грецькому уряду вдалося значно скоротити тягар обслуговування заборгованості за високими відсотковими ставками, оскільки до кінця 2013 р. близько 83% загального держборгу Греції становлять позики в офіційному секторі (головним чином, МВФ, ЄС і ЄЦБ).

Ці ключові фактори в сукупності скорочують вірогідність подальшого залучення недержавного сектора в процес реформування економіки в якості обов'язкової умови продовження міжнародного фінансування Греції.

Одночасно, Moody's підвищило стеля для облігацій та інших боргових зобов'язань в місцевій і іноземній валюті для Греції на два щаблі - до В3 з Саа2.

Про зниження рейтингу Греції з Ca до C агентство Moody's оголосило на початку березня 2012 р.