ua en ru

МОН спростило вимоги до оцінювання учнів молодших класів

МОН спростило вимоги до оцінювання учнів молодших класів Фото: учні молодших класів України будуть навчатися за новими вимогами

Дітям не будуть задавати домашні завдання на вихідні та канікули, а їх обсяг буде обмежений

Міністерство освіти і науки України спростило вимоги до оцінювання знань учнів 1-4-х класів і зробило програму початкової школи більш демократичною. Про це свідчать методичні рекомендації МОН, розміщені на офіційному сайті відомства.

Тепер навчальні досягнення дитини можуть озвучуватися тільки вчителем безпосередньо учневі та його батькам. Вони не можуть бути озвучені на батьківських зборах або вивішуватися публічно у вигляді різних рейтингів.


Зняті деталізовані вимоги до каліграфії. Відтепер головними вимогами письма є охайність і розбірливість. Учням не будуть знижувати оцінки за "неправильний" відступ кількості клітин і рядків.

"Щоб знизити психологічне напруження у першокласників, за рішенням вчителя до формування навички письма рекомендується користуватися простим олівцем. На розсуд вчителя допускається виправлення чи гумкою, чи закреслення. При цьому наявність акуратних виправлень, здійснених самою дитиною, не впливає на зниження балу за роботу, а час і етап переходу на кулькову ручку визначає сам учитель, індивідуально для кожної дитини", - йдеться в повідомленні.

МОН більше не регламентує такі дрібні питання, як підписання зошитів і щомісячна оцінка за ведення зошитів.

"Вчитель повинен навчити дітей культурі письма і правилами оформлення робіт, але кількість клітин і форму підписання зошитів не має регламентувати Міністерство освіти і науки", - зазначає головний спеціаліст департаменту загальної середньої освіти МОН Алевтина Лотоцька.

Тепер дітям не будуть задавати домашні завдання на вихідні та канікули, а їх обсяг буде обмежений. Так, у 1 класі домашніх завдань не буде зовсім, у 2 класі - обсяг завдань має бути не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, в 3 класі - за 1 годину і 10 хвилин, у 4 класі - за півтори години.

Неприпустимо навантажувати учнів завданнями, які містяться в додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою тощо.

Крім цього, у 1 класі успіхи учня не оцінюються. Чи починати оцінювати дітей у 2 класі вирішує педагогічна рада школи.

Впродовж всієї початкової школи не оцінюються по бальній системі наступні предмети: "Трудове навчання" та "Я у світі". Таким чином, в 1-4 класах не оцінюються: "Інформатика", "Музичне мистецтво", "Образотворче мистецтво", інтегрований курс "Мистецтво", "Основи здоров'я", "Фізична культура", "Я у світі" та "Трудове навчання".

МОН докладно розписало вчителям методичні підходи для навчання дітей за новими програмами у методичних рекомендаціях. Там же показані приклади інтерактивної роботи і компетентно-орієнтованих завдань.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міносвіти затвердило зміни до програми початкової школи.