ua en ru

У МОН розповіли про новий порядок формування стипендій

У МОН розповіли про новий порядок формування стипендій Фото: у МОН розповіли про новому підході до формування стипендій

Стипендію отримуватимуть не всі студенти в 2017

З 2017 року планується, що стипендію отримуватимуть не всі студенти з усередненою четвіркою за сесію, а ті, що зайняли високі місця в рейтингу, складеному ВНЗ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки України.

"Це абсолютно новий - рейтинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме, кожен ВУЗ розробить свої критерії для складання рейтингу, буде затверджуватися вченою радою університету за обов'язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету ", - розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністерство також передбачає, що на 90% місце в рейтингу визначатиме успішність, а на 10% - критерії, який визначить ВНЗ. Це допоможе визначити найбільш успішних студентів, навіть якщо за результатами сесії всі вони отримали однаковий середній бал.

"Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд гривень на соціальні стипендії і 2 млрд гривень на академічні стипендії. Ми ж пропонуємо, перекинути 1,7 млрд гривень з соціальних стипендій на академічні, що дозволить не тільки повністю профінансувати соціальні стипендії, але і забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів ", - підкреслила вона.

Повідомляється, що з 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% - отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а будуть отримувати соціальну 7%. При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33.4% більше, ніж у минулому році.

Крім того, кращі студенти будуть отримувати стипендію на 72.9% більше ніж зараз - 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

Більш ніж на 100% збільшується стипендія для кращих студентів, які навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку. Зокрема мова йде про природно-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності.

"Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації становитиме 2036 грн, у ВНЗ I-II рівня акредитації - 1536 грн", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Лілія Гриневич назвала країни, які є лідерами по обміну студентами з Україною.