ua en ru

У МОН запропонували зміни в навчальному плані для старших класів

У МОН запропонували зміни в навчальному плані для старших класів Фото: Лілія Гриневич (УНІАН)

Варто зазначити, що фундаментальні зміни в старшій школі почнуть діяти з 2027

У Міністерстві освіти і науки України запропонували зміни в навчальному плані для старших класів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Так, у МОН пропонують скоротити кількість обов'язкових предметів з 22 до 9 з метою визначення профільних предметів. Таким чином, старша школа повинна стати профільною. Пропонується позбутися такого явища як "універсальний профіль".

В залежності від власних ресурсів і можливостей, школи самостійно будуть обирати профіль. Якщо ж це велика школа, в якій навчається кілька паралелей, школа зможе мати класи з різними профілями навчання, а діти - вибирати необхідний їм профіль навчання.

Крім того, школи зможуть створювати власні "спецкурси" для поглиблення профільного навчання.

Також у старшій школі з'являться так звані інтегровані предмети "Література", "Історія", "Людина і суспільство", "Математика".

"У старшій школі дитина має обов'язково отримати цілісну картину світу. Саме тому, навіть якщо школа вибирає для поглибленого вивчення гуманітарні предмети, загальні знання з біології, географії, астрономії, екології, фізики та хімії вона отримує в рамках інтегрованого предмета "Людина і природа", який в такій школі буде читатися 3 години на тиждень. Інтегровані знання з правознавства, економіки, предмету школярі старших класів будуть отримувати в рамках предмета "Людина і суспільство", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 28-річна доктор наук Ольга Броварец зробила унікальне відкриття, яке допоможе в боротьбі з раком та іншими захворюваннями.