ua en ru

МОН передало Держприкордонслужбі скандальні літаки НАУ

МОН передало Держприкордонслужбі скандальні літаки НАУ Фото: Сергій Квіт

Прикордонники отримали сім літаків, закуплених НАУ без тендерів

Міністерство освіти і науки України передало Державній прикордонній службі сім літаків, які раніше були закуплені Національним авіаційним університетом без проведення відповідних тендерів. Про це сьогодні в ході брифінгу повідомив глава МОН Сергій Квіт, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністерство освіти і науки передало Прикордонній службі сім літаків. Це літаки з тієї закупівлі скандальної, яка була зроблена Національним авіаційним університетом без проведення тендеру, за завищеними цінами, і ці літаки жодного разу не літали, кілька років стоять", - повідомив Квіт. За його словами, це дво - та чотиримісні літаки, які будуть використовуватися ДПС у військових цілях.

Нагадаємо, в червні 2014 р. Міносвіти просило ГПУ перевірити діяльність НАУ.

Зазначимо, МОН передало Держприкордонслужбі ті самі літаки, які НАУ закупив у 2012 р. у австрійської компанії Diamond Finance Services GmbH на суму 2,85 млн євро без ПДВ.

Було придбано 5 літаків DA40 NG Refurbished Club за 345 тис. євро і два DA42 NG по 562 тис євро. Поставка здійснювалася згідно з правилами Інкотермс, що передбачає сплату митних зборів та інших виплат, які виплачуються при імпорті покупцем товару.

За даними виробника цих літаків, літак DA40 NG Refurbished Club виробництва 2006 р. з серійним номером D4.211 продавався за 190-220 тис. євро, що більш ніж в півтора рази менше ціни для українського вузу.

Крім того, серійні номери літаків, придбаних НАУ, вказують на більш ранній термін виготовлення.