ua en ru

МОН може використовувати модель навчання Латвії при імплементації рішень Венеціанської комісії

МОН може використовувати модель навчання Латвії при імплементації рішень Венеціанської комісії Фото: МОН (УНІАН)

МОН може використовувати модель навчання Латвії щодо мовної статті закону "Про освіту"

Міністерство освіти і науки України може використовувати модель навчання Латвії при імплементації рішень Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту". Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час візиту до Латвійської Республіки сьогодні, 14 грудня, передає прес-служба МОН.

Повідомляється, що рекомендації Венеціанської комісії, надані Україні щодо мовної статті закону "Про освіту", можуть бути реалізовані через такі моделі навчання в школах національних громад, які використовують в Латвії.

"Для України надзвичайно важливо, щоб усі українці, незалежно від їх національного походження, добре знали державну мову, а отже могли професійно самореалізуватися у власній країні. Тому нам необхідно знайти правильні моделі навчання для представників національних громад, щоб вони прекрасно знали і могли вживати рідну мову і так само прекрасно володіли б державною мовою. Ми вважаємо, що досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України. І рекомендації, які ми отримали за статтею 7 від Венеціанської комісії, в тому числі можуть бути реалізовані і через такі моделі, які пропонуються в Латвії", - підкреслила Гриневич.

Зокрема, мова йде про співвідношення в навчанні 60 на 40 у старшій школі, де 60% часу відводиться на вивчення навчальних предметів державною мовою, а 40% - на рідній мові.

Нагадаємо, раніше Гриневич повідомила, що перехідний період до повного запровадження норми про мови навчання може бути продовжений до 2022 року.