ua en ru

Молдавія може вступити в ENTSO-E для інтеграції енергосистеми в європейську мережу без України

Молдавія вирішила самостійно, а не в партнерстві з України як обговорювалося раніше, вступити в організацію ENTSO-E, що дозволяє їй інтегрувати енергосистему в європейську мережу. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Експерти вважають, що підключитися до великих енергосистем було легше спільно через схожість наших електромереж, побудованих за часів СРСР. Крім того Молдавія ризикує втратити великого постачальника електроенергії у вигляді України, попереджають вони.
Про можливість входження Молдавії в ENTSO-E окремо від України вчора заявив заступник міністра економіки країни Іларіон Попа. Це питання він обговорював з президентом Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Філіпом Майстадом в кінці минулого тижня. У травні 2006 року була подана спільна заявка Молдавії і України про приєднання їх енергосистем до синхронної зони Генеральної асамблеї об'єднаної енергосистеми Європи (UCTE). У 2009 році організація UCTE, разом з іншими великими об'єднаннями, увійшла до складу асоціації ENTSO-E зі збереженням усіх зобов'язань і договорів, укладених раніше. З тих пір український проект входить в регіональну групу Project Group Ukraine/Moldova організації ENTSO-E.
Підготувати електроенергетичну систему Молдавії для самостійного підключення до ENTSO-E можливо протягом 3-5 років. "У разі ж спільного підключення з Україною це може затягнутися на 15-20 років", - заявив Попа. За його словами щоб приєднатися до ENTSO-E Молдавія повинна виконати певні умови. "Головне з них - відновлення і модернізація енергосистеми країни, технічний стан якої не відповідає вимогам магістральних мереж ЄС", - пояснив заступник міністра. Не менш важливим, за його словами, є будівництво високовольтної лінії електропередач Бельци-Сучава, яка полегшить процес приєднання до ENTSO-E, об'єднавши електричні мережі Румунії та Молдавії. "Кошти на проведення ЛЕП Бельци-Сучава у розмірі 35 млн євро має намір виділити Європейський банк реконструкції та розвитку", - зазначив він.
У Міненерговугілля України газеті заявили, що будуть коментувати заяви молдовської сторони тільки після офіційних рішень.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) - загальноєвропейська мережа, яка об'єднує системних операторів передачі електрики майже з усіх країн Європи. Головне завдання організації - забезпечення енергетичної безпеки та задоволення потреб внутрішнього європейського енергетичного ринку.