ua en ru

Будинки моди намагаються надати класичному взуттю нового звучання

Модні будинки намагаються надати класичному взуттю нове звучання.

Модні будинки намагаються надати класичному взуттю нове звучання. Втім, традиційні оксфорди або челсі, як і раніше поза конкуренцією.

Чоловіче взуття - територія небезпечна. Один невірний крок - і пиши пропало. Надмірна експресія і ексцентричність тут не вітаються. Але невеликі ліричні відступи зовсім не виключаються, чим активно користуються дизайнери останнім часом.

Як правило, всі експерименти проводяться на базі вже давно існуючих цінностей. Креативний директор Dior Homme Кріс ван Аш, наприклад, бере за основу класичні монкі - черевики з бічними пряжками. Насправді монкі - взуття дуже брутальне і серйозне. Щоб носити його, знадобиться велика кількість тестостерону. Але в цьому сезоні ван Аш придумав більш сучасну версію цих черевиків, надавши їй спортивний вигляд, а значить, позбавивши від зайвої формальності. Замість класичних пряжок - спортивні "засувки", схожі на ті пластикові замки, що зустрічаються у рюкзаків. Синтетична підошва і до того ж ще суцільна - це також викликає асоціації з темою спорту. До речі, суцільні підошви в цьому сезоні зустрічаються у багатьох марок, зокрема у Santoni. Дизайнери будинку теж переосмислюють класику. Тільки вже не монкі, а черевики челсі - взуття з бічними гумками, які виконують роль шнурків. У традиційних челсі підошва шкіряна і є каблук. У тих, що пропонують Santoni, підошва така ж, як у бігових кросівок. Тобто суцільна і гумова.

Будинки моди намагаються надати класичному взуттю нового звучання
Dior/D&G/Fendi

Поки одні перетворюють строгу класичну взуття в «спортивний», інші діють з точністю до навпаки. Наприклад, намагаються легалізувати в звичайному гардеробі грубі трекінгові черевики зі шнурками, мають характерне для альпіністських тросів кручення, а також з металевими скобами замість отворів для шнурування. Адаптація відбувається за рахунок пом'якшення геометрії черевик - вона стає більш витонченою. І, звичайно, використовуються люксові матеріали, включаючи шкіру екзотичних тварин. Одні з найбільш вдалих версій - у Calvin Klein, Bally і Santoni.

Будинки моди намагаються надати класичному взуттю нового звучання

Calvin Klein/Bally/Prada

Великим попитом користуються всілякі ремінці, які дизайнери здебільшого використовують в якості декоративного прийому - це навіває думки про взуття для верхової їзди. Вони непогано співіснують зі шнурівкою, а іноді самі по собі.

Знову в пошані товсті рифлені підошви. Товщина варіюється від випадку до випадку і деколи доходить до екстремальних значень. Найбільш радикально до справи підходить Міучча Прада, у якій броги на величезній підошві нагадують зубастого хижака. Правда, мова йде про подіумної версії, в реальності пропонуються комерційні варіанти, придатні для нормального життя. Дизайнери надають черевикам нарочито незграбний вигляд, властивий ортопедичному взуттю.

Будинки моди намагаються надати класичному взуттю нового звучання

Gucci/Hermes/Lanvin

Але це все про сезонні настрої. Базовий повсякденний гардероб, щоб не диктувала мода, ніхто не відміняв. Є взуття, без якого ніяк не обійтися. По парі відмінних класичних чорних оксфордів, коричневих брогов, челсі (колір на ваш розсуд) і хороших кросівок - ось список обов'язкових покупок.