ua en ru

Модернізація української ГТС обійдеться в 4,5 млрд євро, - Азаров

Модернізація української ГТС обійдеться в 4,5 млрд євро. Про це написав прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомляє прес-служба уряду з посиланням на німецьку газету Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Азаров заявляє про актуальність створення міжнародного консорціуму у складі України, Росії і Євросоюзу для модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

"Ми розуміємо, що так звані газові конфлікти України і Росії останніх років продемонстрували необхідність спільної координації дій в питаннях енергетичної безпеки - маю на увазі поєднання інтересів Росії як постачальника, України як транзитера, ЄС як основного споживача. Зрозуміло, що українська ГТС вимагає капітальної модернізації", - написав прем'єр.

Прем'єр пояснив, що уряд України пропонує передати управління ГТС міжнародному консорціуму у складі України, Росії і Євросоюзу, який би "забезпечував її прозоре і справедливе адміністрування, зайнявся б її модернізацією, яка обійдеться всього в 4,5 млрд євро".

"Пропускна спроможність нашої ГТС збільшиться приблизно на 30%. Більш того, недавні люті морози продемонстрували, що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не мають і не можуть мати надійних газосховищ, резерви яких могли б бути задіяні в період особливих низьких температур. В Україні такі сховища є", - відзначає прем'єр перспективи даного проекту.

Читайте також: Україна не має наміру формувати резерв газу в ПСГ для забезпечення транзиту до Європи, - джерела