ua en ru

МІУ має намір змінити начальника порту "Південний"

МІУ має намір змінити начальника порту "Південний"

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив про те, що МІУ має намір змінити начальника порту "Південний". Про це міністр заявив в ході наради з питань реформування морської галузі.

"Я дотримуюся своєї позиції і вважаю, що кадрові зміни - це єдиний шанс для України змінити якість управління. Так як саме нові люди зможуть створити прозору систему управління, за що я виступаю", - сказав міністр.


Відповідаючи на запитання журналіста про те, що планує робити Мінінфраструктури з ситуацією в порту "Південний", зокрема, з тим, що порт "відкрито лобіює інтереси тільки одного вантажовласника, знижуючи для нього тарифи на перевалку", Омелян сказав, що для "Південного" у вересні буде обраний новий начальник у ході відкритого конкурсу.

"Що стосується "Південного", конкурс буде оголошено у вересні цього року. Всі керівники будуть подаватися на прозорий конкурс. Тут не буде ніяких винятків з мого боку", - заявив Омелян.

Раніше експерти галузі звертали увагу міністерства на те, що МТП "Південний" обмежує доступ до своїх перевалочних потужностей для інших вантажовласників, перевалюючи на 80-90% вантажі (залізорудний концентрат) тільки однієї компанії - "Портінвест" (СКМ). При цьому, тарифи на перевалку знижено з 5 до 3,5 дол. за тонну при тому, що ціни на ЗРК на світовому ринку з початку року зросли майже в 2 рази, заявляли експерти.

На думку експертів галузі, якщо подібне сталося в державному порту, то неодмінно аналогічну ситуацію варто очікувати і після передачі портів у концесію. Експертне співтовариство закликає уряд відмовитися від концесіонування стратегічних підприємств, зокрема, морських портів України.

Порт "Південний" заснований у 1978 році. Розташований на березі Аджаликського лиману і є найбільш глибоководним в Україні. Загальна протяжність причалів - близько 2,6 км. Порт має шість перевантажувальних комплексів.