ua en ru

Мітингувальники в Харкові взяли штурмом будівлю ОДА

Мітингувальники в Харкові взяли штурмом будівлю обласної державної адміністрації (ОДА).

Мітингувальники в Харкові взяли штурмом будівлю обласної державної адміністрації (ОДА). Про це пише видання Status Quo.

Близько 14.00 частину учасники мітингу, який проходив на площі Свободи в Харкові, почали штурмувати будівлю обладміністрації. З того і з іншого боку полетіли камені і палиці, пролунало кілька вибухів, була спроба штурму збоку будівлі.

ОДА була відокремлена від мітингувальників шеренга правоохоронців, кордон міліції був прорваний. Більшість активістів, які знаходяться будівлю ОДА, сховалися всередині.

Мітингувальники з майдану почали штурмувати вхідні двері, намагаючись прорватися в ОДА. Активісти кидали різні предмети з другого поверху. Правоохоронці не втручалися в події.

Близько 14.15 мітингувальники розбили вікна і прорвалися усередину будівлі. Трохи пізніше в будинок зайшла міліція. Мітингувальники, які перебувають перед будівлею ОДА, скандують "Харків!", "Спасибі!" і "Росія!", у них в руках прапори Харкова та Росії.

З будівлі обладміністрації вивісили білий прапор.

Близько 14.30 з будівлі ОДА почали виводити активістів, які перебували там. Їх привели на сцену і поставили там на коліна. На сцені їх оточила міліція, потім міліцію змінили учасники мітингу. Близько 15.00 активістів, яких привели на сцену, відвезли швидкі допомоги. Активістів, яких виводили з будівлі обладміністрації, саджали в автобуси і відвезли.

В результаті зіткнень є постраждалі з обох сторін. Людей відвозять швидкі. На площі звучать заклики піти звільняти клуб "Оплот", який вчора був захоплений представниками "Патріота України". Над будівлею ОДА майорить прапор Росії. З вікон будівлі теж вивішені російські прапори.

За даними на 15.30, над будівлею обладміністрації поряд з прапором Росії і вивісили прапор України. Перед ОДА спалюють речі тих активістів, які займали будівлю. На вулиці розбирають барикади, вантажівки вивозять елементи огорожі. Станції метро "Університет" і "Держпром" закриті.

Близько 16.00 на сцені на площі Свободи вступив харківський міський голова Геннадій Кернес. Він закликав людей, що знаходять в будівлі обладміністрації, звільнити приміщення, щоб навести там порядок. Крім того, він подякував усім, хто "допоміг звільнити Харків".

За словами Кернеса, о 20.00 на площі знову відбудеться мітинг.

Близько 17.00 Кернес заявив, що з будівлі ХОДА зняли російський прапор. Мер підкреслив, що представники влади не мають ніякого відношення до появи російських прапорів в обладміністрації. За даними віце-мера Харкова Світлани Горбунової-Рубан, при штурмі обладміністрації постраждали більше 70 осіб. За даними МВС України в Харківській області, у мітингу на площі брали участь близько 30 тисяч осіб. Потім окремі учасники мітингу вирішили пронинкуть в будівлю обладміністрації, зайняте активістами Майдану. В результаті зіткнень загиблих немає, постраждали 68 осіб. За даним фактом слідчими органами відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Громадяни, які перебували в приміщенні Харківської ОДА, зараз знаходиться в райвідділах міліції - за даними МВС, з метою встановлення їх осіб та надання їм медичної допомоги.

Мітингувальники в Харкові взяли штурмом будівлю ОДА

Мітингувальники в Харкові взяли штурмом будівлю ОДА

Мітингувальники в Харкові взяли штурмом будівлю ОДА

Фото: Status Quo