ua en ru

Світовий попит на нафту виросте на 18% до 2030 р., - прогноз BP

Світовий попит на нафту збільшиться на 18% до 2030 р. в порівнянні з показниками 2010 р. Такий прогноз наводиться в поширеному сьогодні довгостроковому прогнозі британського нафтогазового концерну BP Рlc. Таким чином, "чорне золото" стане останнім паливним ресурсом за темпами зростання попиту. При цьому попит на рідкі види палива (нафта, біопаливо і ін.) до вказаної дати виросте на 16 млн бар./сутки і перевищить 103 млн бар./сутки.
На думку експертів BP, світовий попит на енергоресурси збільшиться на 39% до 2030 р., що відповідає річному зростанню на 1,6%, причому головним чином попит зростатиме в країнах, що не входять в Організацію економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) (на них припаде 96% зростання); тоді як на країни ОЕСР, як очікується, припаде лише 4% зростання енергоспоживання за наступних 18 років.
На світовому енергетичному ринку продовжать домінувати викопне паливо, на яке до 2030 р. припаде 81% глобального енергетичного попиту, що на 6% нижче за нинішні рівні. Одночасно доля газу і поновлюваних джерел енергії в світовому енергобалансі збільшуватиметься за рахунок зниження попиту на вугілля і нафту.
У документі наголошується, що поновлювані джерела енергії, включаючи біопаливо, займуть перше місце по темпах зростання попиту серед енергоресурсів (8% в річному вираженні) і обійдуть по цьому показнику природний газ, попит на який складе 2% в рік, що підніме його на перше місце по цьому показнику серед викопних видів палива.
Експерти BP прогнозують, що Китай і Індія займуть відповідно перше і третє місця по рівню енергоспоживання в світі і по величині своїх економік. Таким чином, на них припадуть 35% від світового ВВП, глобального енергетичного попиту і чисельності населення Землі.

Раныше сьогодні експерти МЕА знизили на 200 тис. бар./доба власний прогноз світового споживання нафти і нафтопродуктів у 2012 р.