ua en ru

Світовий попит на дорогу нерухомість почав знижуватися після двох років сильного зростання, - дослідження

Попит на найдорожчу в світі нерухомість ослабне в цьому році після двох років сильного зростання, оскільки заклопотаність з приводу боргової кризи єврозони, стану світової економіки і цінової політики держав Азії відмовлятиме у придбанні житла потенційних покупців, свідчить дослідження компанії Knight Frank, передає Reuters.

Згідно з даними Knight Frank, середня ціна на розкішні будинки в 23 ключових містах світу впала вперше з 2009 р. на 0,4% у першому кварталі 2012 р., відбивши зниження попиту. За аналогічний період 2011 р. світові ціни на елітні будинки зросли на 6,6%, повідомили в Knight Frank.

"Є елемент хвилювання серед інвесторів щодо того, куди рухається економіка. За останні два-три роки спостерігався досить великий стрибок у перегляді цін і зниження, що дійсно, зводиться до кризи єврозони і більш повільного відновлення економіки, ніж очікувалося", - сказав голова відділу досліджень ринку житла Лайам Бейлі.

Боргова криза Європи отримала новий розвиток минулого тижня, після того, як жителі Греції відкинули програму порятунку, у той час як економісти прогнозують ще один рік повільного зростання для США. В Азії китайський і сінгапурський уряду ввели заходи для охолодження перегрітої нерухомості. При цьому, китайська влада обіцяє і в майбутньому не відмовлятися від регулювання і контролю над цінами на нерухомість.

Знижують ціни на елітну нерухомість також боргові проблеми в країнах Європи. Приміром, за 5 років квадратні метри в Іспанії подешевшали на 30%. Продажі відновлюються слабо: на ринку надлишок пропозиції, а банки бояться запускати масштабні іпотечні програми. Вартість житла в проблемних країнах єврозони, швидше за все, продовжить знижуватися, вважають експерти. На ринку величезна кількість нерозпроданих квартир і будинків.

За даними компанії Knight Frank, зниження цін на елітні будинки за перші три місяці року лідирує Тель-Авів, де ціни впали на 6,6%, а також Київ зі зниженням на 6,4%.

Ціни на розкішні будинки на нью-йоркському Манхеттені і в Майамі впали в першому кварталі на 4,3% і 1,9% відповідно.

Однак попит з боку іноземних інвесторів залишиться досить сильним в таких містах, як Лондон і Сінгапур, де ціни виросли на 2,7% і 1,9% відповідно, незважаючи на введення нових податків на нерухомість, повідомила Knight Frank.

Світові ціни на нерухомість виросли за останні два роки, оскільки іноземні мільйонери розкупили будинку в Нью-Йорку, Парижі і Лондоні, а упевнене економічне зростання і зростаючий середній клас стали двигуном внутрішнього попиту на елітні будинки в таких містах, що розвиваються, як Найробі і Джакарта.

Нагадаємо, за підсумками 2011 р. Київ з показником 7,5% зайняв 8 місце за темпами зростання цін на елітну нерухомість.

Зазначимо, згідно з дослідженням Jones Lang LaSalle, Лондон залишається центром тяжіння для інвесторів з Азії. Торік вихідці з регіону скупили половину нового житла в центрі британської столиці.