ua en ru

Світова економіка відновлюється швидше, ніж передбачалося, - МВФ.

Світова економіка відновлюється більш швидкими темпами, ніж передбачалося ще місяць тому. Така думка міститься в доповіді Міжнародного валютного фонду (МВФ), передає РБК daily з посиланням на європейські ЗМІ. Мас-медіа Євросоюзу, у свою чергу, посилаються на джерела в МВФ.
Згідно доповіді, що готується до виходу, світовий ВВП збільшиться в поточному році на 4,1%, що на 0,2 процентних пункти більше январcкого прогнозу. В той же час, експерти Фонду закликають не піддаватися зайвому оптимізму.
МВФ підвищив прогноз ВВП найбільшої економіки світу - США - на 0,3 процентних пункта, до 3%. Але, відзначають експерти, відновлення американської економіки не буде стійким, і наступного році її темпи зростання знизяться до 2,4%. Досить високі показники продемонструє і більшість азіатських країн.
В той же час, Європа вибирається з економічної рецесії повільніше інших регіонів, почасти - через ситуацію в Греції. Зростання ВВП єврозони в 2010-2011 рр. виявиться слабкішим, ніж очікувалося. МВФ прогнозує збільшення цього показника в 2010 р. на 0,8%, а по 2011 р. - на 1,5%. Обидві ці цифри на 0,1 процентних пункту нижче, ніж було вказано в останньому прогнозі фонду.
Турбує експертів МВФ, судячи з усього, і становище Німеччини. В прогнозі МВФ, зокрема, очікування зростання німецького ВВП знижені на цей рік до 1,2% і на 2011 р. - до 1,7%.
Офіційна публікація доповіді МВФ відбудеться 21 квітня.
Нагадаємо, минулої неділі глава МВФ Домінік Стросс-Кан в Аммані (Йорданія) сказав, що "оздоровлення протікає швидше, ніж очікувалося, але воно поки ще не остаточне, так що нам слід проявляти обережність". При цьому він зазначив, що рівень споживчого попиту ще не настільки високий, щоб можна було говорити про завершення нинішньої економічної рецесії. На думку Д.Стросс-Кана, економічний підйом помітний майже всюди, однак показники зростання досягаються за рахунок підтримки з державного сектора.