ua en ru

Щоб миротворці ООН зайшли на Донбас, Росія має вивести свої сили, - Волкер

Щоб миротворці ООН зайшли на Донбас, Росія має вивести свої сили, - Волкер Фото: Курт Волкер (flickr.com/nato)

Передусім сторони мають домовитися щодо мандату місії, визначитися з її чисельністю та складом

Росія повинна вивести свої сили з Донбасу, щоб миротворча місія ООН змогла розпочати роботу, водночас Україна має координувати свої дії з ООН. Про це розповів спеціальний посланник президента США по Україні Курт Волкер у інтерв’ю "Громадському".

Однак передусім сторони мають домовитися щодо мандату місії, визначитися з її чисельністю та складом, про це наразі й тривають перемовини.

Зі слів Волкера, присутність місії має стати необхідним безпековим елементом, що дасть можливість перейти до політичних кроків, прописаних у мінських угодах.

"Неможливо перейти до інших речей, якщо безпекові питання не закриті", - сказав він.

У разі, якщо місія таки буде створена, вона має бути спроможною виконувати три основних завдання.

"Мати повний контроль над усією зоною конфлікту, а не лише лінії зіткнення та вільне пересування нею; моніторити зберігання важкого озброєння - так, щоб воно перебувало в одному місці і не розміщувалося ще десь. І третє - контролювати російсько-український кордон", - зазначив спецпосланець.

На думку Волкера, виконання зазначених умов перебуває виключно у площині політичної волі.

"Мінськ не виконується через брак політичної волі, який диктується відсутністю довіри. Ми сподіваємося створити цю політичну волю", - зазначив він.

Нагадаємо, зі слів Волкера, Сполучені Штати Америки "активно розглядають" можливість постачання летальної оборонної зброї Україні.