ua en ru

У світі сьогодні відзначають Міжнародний день волонтера

У світі сьогодні відзначають Міжнародний день волонтера Фото: українські волонтери

Волонтерський рух в Україні продовжує грати значну роль в житті країни

Сьогодні, 5 грудня 2015 року, світова громадськість святкує Міжнародний день волонтера. Генеральна асамблея ООН запропонувала країнам відзначати заслуги волонтерів та добровольців ще у 1985 році, але в сучасній Україні роль волонтерського руху набула особливого значення.

Потужний поштовх розвитку волонтерського руху в Україні дали події 2013-2014 років, коли сотні тисяч людей вийшли на акції протесту проти режиму Віктора Януковича. Масові протести, які називають Майданом і Революцією Гідності, в підсумку закінчилися поваленням діючого президента. Значну роль у перемозі демократичних сил зіграли саме волонтери, забезпечивши підтримку народного невдоволення.

Після анексії Криму Російської Федерації окремі райони Донецької і Луганської області "проголосували" за свою незалежність від України, в результаті чого утворилися так звані "народні республіки". З метою відновити український суверенітет на всій території Донбаса в країні оголосили антитерористичну операцію з участю Збройних сил України, СБУ, Внутрішніх військ та Держприкордонслужбою, до якої також приєдналися добровольчі батальйони. На початкових етапах ведення бойових дій волонтери зробили вагомий внесок у забезпечення українських бійців: від одягу, автомобілів, ліків і до необхідних оборонних засобів. Через півтора роки бойових дій волонтери продовжують активно допомагати армії.

Крім того, волонтерський рух і сьогодні продовжує займатися проблемами біженців-переселенців паралельно з державою.

Нагадаємо, напередодні президент Петро Порошенко подякував волонтерам за допомогу в зоні АТО.

"Я хочу подякувати волонтерам, які в перший час, дні і місяці війни, коли було найважче, віддавали останнє", - заявив Порошенко.

Відзначимо, він також сказав, що армія впоралася б і без їх допомоги, але було б важче. Пізніше Порошенко вибачився за вирвані з контексту слова.