ua en ru

У МОЗ розробляють електронну систему управління залишками медпрепаратів

У МОЗ розробляють електронну систему управління залишками медпрепаратів Фото: Ольга Стефанишина (РБК-Україна, Віталій Носач)

Зараз на складах є ліки, закуплені за гроші 2015 року, і 2016 року

У Міністерстві охорони здоров'я розробляють систему управління залишками медичних препаратів. Про це заявила заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина в інтерв'ю РБК-Украина.

"У МОЗ досі немає електронної бази обліку ліків по регіонах. Ми хочемо налагодити процес постачання медикаментів таким чином, щоб вони були постійно на складах, і ніхто нас не питав, коли надійдуть ліки за гроші держбюджету то одного, то іншого. Крім того, ми маємо намір піти від протилежного проблеми - надлишки ліків", - розповіла Стефанишина.

За її словами, зараз на складах є ліки, закуплені за гроші 2015 року, і 2016 року, також вже почали надходити ліки за гроші держбюджету 2017 року. Заступник міністра зазначила, що скоро почнуться закупівлі медикаментів за гроші 2018 року.

Стефанишина розповіла, що зараз міністерство працює над електронною системою управління залишками препаратів.

"Тому зараз ми працюємо над побудовою ефективно працюючої електронної системи управління залишками препаратів. Ми хочемо розуміти, скільки і яких ліків залишається в регіонах. Зараз у нас немає всіх інструментів впливу для того, щоб простежити, як ліки надходять до пацієнтів. Зараз облік здійснюється в основному в паперовому форматі. В результаті у нас значна затримка в розумінні наявності ліків", - розповіла заступник міністра.

Нагадаємо, 20 грудня Міністерство охорони здоров'я України початок закупівельний процес лікарських засобів на 2018 рік.