ua en ru

У МОЗ розповіли, скільки препаратів увійде в Національний перелік ліків

У МОЗ розповіли, скільки препаратів увійде в Національний перелік ліків Фото: Роман Ілик (РБК-Україна)

В оновлений перелік увійдуть менше 500 ліків

У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, скільки препаратів увійде в Національний перелік ліків. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик в інтерв'ю РБК-Україна.

Так, в Україні з наступного року запрацює оновлений Національний перелік основних ліків. На даний момент до такого переліку входить більше тисячі препаратів, разом з тим, в оновлений список увійдуть менше 500 ліків.

"Готуючи оновлений національний перелік препаратів, ми залишили в ньому 367 найнеобхідніших ліків. Після консультації, дискусії з експертами та учасниками ринку ми плануємо додати до 367 ще 60", - повідомив Ілик.

Крім того, заступник міністра зазначив, що кожна поліклініка чи лікарня повинна мати короткий список препаратів з переліку, щоб пацієнти могли отримати їх безкоштовно.

"Якщо медзаклад закупив 100% потреб всіх препаратів з Нацперечня, то він може придбати ліки, які не входять в список, але є в протоколах лікування і зареєстровані в Україні. У Нацперелік не увійшли складні комбіновані ліки. Там прописані тільки безпечні, які добре зарекомендували себе з ефективною доказовою базою, які рекомендує ВООЗ для більш, ніж 100 країн світу", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні близько 30% людей протягом життя стикатися з психічними розладами.