ua en ru

МОЗ впроваджує електронний реєстр пацієнтів

Міністерство охорони здоров'я України відмовляється від паперових медичних карток.

Міністерство охорони здоров'я України відмовляється від паперових медичних карток. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Роман Богачев (на фото), передає прес-служба МОЗ.

За його словами, паперові медичні картки найближчим часом вийдуть з ужитку, оскільки міністерство впроваджує Всеукраїнський електронний реєстр пацієнтів (ЕРП).

Це стало можливим завдяки впровадженню концепції інформатизації сфери охорони здоров'я України на 2014-2018 роках, яку у квітні цього року було підтримано Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України. Серед заходів щодо реалізації зазначеної концепції є створення електронного реєстру. Днями міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова затвердила технічні завдання для створення централізованого електронного реєстру пацієнтів та комплексної системи захисту інформації в ньому.

"З переходом на електронну систему збору та зберігання інформації відійдуть у минуле і проблеми, пов'язані з паперовим медичними картками. Зараз картки зберігаються за місцем проживання пацієнта і з цим пов'язані тривалі бюрократичні процедури. Також виникають труднощі в процесі збору анамнезу, наприклад, коли пацієнт потрапляє до закладу охорони здоров'я у невідкладному стані без медичної карти. Деколи через людський фактор бувають випадки втрати медичної інформації. Централізований ЕРП дозволить вирішити ці питання, що, безумовно, підвищить доступність медичної допомоги", - зазначив Богачов.

Персональні дані пацієнтів будуть розміщуватися на серверному обладнанні Моз, що дозволить централізовано забезпечувати контроль за їх збереженням. Таке рішення було прийнято на основі аналізу роботи ЕРП в "тестовому" режимі в пілотних регіонах - Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та Києві.

"Впровадження електронного реєстру пацієнтів автоматично модернізує служби медичної статистики, завдяки якій буде вестися облік обсягів та моніторинг якості фактично наданих населенню медичних послуг. А це одна з умов комфортного переходу до страхової медицини", - підкреслив Богачов.

Впровадження електронного реєстру пацієнтів - лише один з етапів інформатизації галузі охорони здоров'я, який здійснюється з допомогою залучення інвестицій. Головним інвестором в цьому напрямку є Світовий банк.