ua en ru

Мінохорони здоров'я: В Україні жоден з ГМО не зареєстрований

В Україні на сьогодні жоден з генномодифікований організм (ГМО) не зареєстрований. Про це сьогодні, 25 січня, заявив директор інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя Микола Проданчук, повідомляє прес-служба Мінохорони здоров'я України.

Він зазначив, що у 2009 р. була подана одна заявка щодо можливості державної реєстрації генетично модифікованої сої 40-3-2 стійкої до дії гербіциду Гліфосату виробництва фірми Монсанто (Канада). У результаті проведеної експертизи наданого дос'є, заявка була відхилена через недостатність даних щодо безпечності для здоров'я людини. Таким чином, на ринку України не може бути легальних ГМО.

Порядок державної реєстрації ГМО встановлено постановою Кабінету міністрів України № 114 від 18 лютого 2009 р. Цим порядком передбачено, що підставою для реєстрації є позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яка проводиться спеціально створеними Комісіями при Головному державному санітарному лікареві України.
Відповідно до цього в Україні забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.

Мінохорони здоров'я України також затверджено перелік харчових продуктів, які контролюються на вміст ГМО. Він включає не лише культури, ГМ-лінії яких виробляються у промислових масштабах, але й інші культури, щодо яких є інформація про наявність розроблених ГМ-ліній. Це покликано запобігти проникненню незареєстрованих не лише в нашій, а й інших країнах ГМ-ліній.
На сьогодні можливостей лабораторій Державної санітарно-епідеміологічної служби цілком достатньо для забезпечення надійного контролю за обігом харчових продуктів в аспекті наявності в них тільки зареєстрованих ГМО джерел. Такі дослідження може виконувати Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя, лабораторії Центральної СЕС та обласних СЕС.