ua en ru

МJP України засудив ліквідацію Росією Кримського державного медуніверситету

Міністерство охорони здоров'я України засудило ліквідацію Росією Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського.

Міністерство охорони здоров'я України засудило ліквідацію Росією Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МОЗ.

"Російська окупаційна влада з відома місцевих чиновників прийняла рішення (Розпорядження Уряду Російської Федерації від 4 серпня 2014 року №1465-р) по ліквідації Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського МОЗ України і його перетворення, всупереч протестам викладачів і студентів, в одне зі структурних підрозділів "Кримського федерального університету імені В.І. Вернадського", - йдеться в повідомленні.

У Моз вважають, що "таке волюнтаристське рішення призведе до руйнування навчального процесу, кафедр, клінічних баз та фактичної ліквідації відомого українського медичного вузу за майже 85-річною історією".

"Такі дії окупаційної влади викликають обурення і засудження медичного громадськості та освітянської спільноти України, які наполягають на збереженні статусу Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського і на забезпечення прав та академічних свобод його викладацького і студентського колективів, які були і залишаються невід'ємною частиною українського освітнього і медичного простору", - додали в прес-службі.

У повідомленні зазначається, що більше 300 українських студентів вже переведені в інші вищі медичні навчальні заклади материкової України. Крім того, понад 1 тис. іноземних громадян, які навчаються в університеті, збираються виїхати з АР Крим, оскільки їх майбутня кваліфікація може бути не визнана в їх країнах.

Зазначимо, 13 серпня на сайті уряду РФ був опублікований документ про створення так званого Кримського федерального університету імені В. І. Вернадського.

Нагадаємо, 18 березня 2014 р. Президент Росії Володимир Путін підписав договір про приєднання Криму й Севастополя до Росії. Україна вважає це окупацією. ЄС і США не визнають Крим та Севастополь російськими територіями.