ua en ru

МОЗ: цього року передбачено понад 4 млрд грн на закупівлю ліків

МОЗ: цього року передбачено понад 4 млрд грн на закупівлю ліків Фото: МОЗ

Навіть цих ресурсів не вистачає на 100% забезпечення ліками всіх, хто цього потребує

Цього року держбюджетом передбачено понад 4 млрд грн на закупівлю ліків. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець під час консультаційної зустрічі щодо участі міжнародних організацій у закупівлях ліків та вакцин для України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Бюджетні закупівлі лікарських засобів в системі бюджету охорони здоров'я складає значну цифру - це плюс-мінус 10% від загального бюджету охорони здоров'я. На цей рік передбачено 4 млрд 98 млн грн на закупівлі лікарських засобів. В час економічних негараздів такі ресурси потрібно використовувати раціонально, враховуючи, що навіть цих ресурсів, на перший погляд велика сума, не вистачає на 100% забезпечення ліками всіх, хто цього потребує, оскільки в Україні існує єдине джерело фінансування і забезпечення ліками і послугами - це державний бюджет", - повідомив він.

Водночас, за його словами, протягом 2013-2014 рр. в Україні закупили лікарські засоби і вироби медичного призначення на 6 млрд грн.

"За даними, які проводив SIAPS, за 2013-2014 рр. в Україні було потрачено близько 6 млрд грн на закупівлю лікарських засобів і виробів медичного призначення. З тих 6 млрд грн тільки 45% є національні закупівлі. Інші - це є закупівлі самими закладами і закупівлі областями", - повідомив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МОЗ хоче залучити міжнародні організації до закупівель ліків вже цього року.