ua en ru

МОЗ має намір залучати приватні інвестиції для розвитку медзакладів

МОЗ має намір залучати приватні інвестиції для розвитку медзакладів Фото: МОЗ (РБК-Україна)

Перехід на нову модель фінансування дає можливість адаптувати та впровадити в Україні світовий досвід державно-приватного партнерства

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України до кінця року планує визначити пілотні проекти в регіонах та чіткий алгоритм державно-приватного партнерства для бізнесу. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

У МОЗ зазначають, що більше 50% проектів державно-приватного партнерства, які сьогодні подаються на розгляд до Мінекономрозвитку - це проекти у сфері охорони здоров’я.

"Нова модель української охорони здоров’я, яку нині впроваджує МОЗ України, є привабливою для бізнесу та інвестицій. З іншого боку - держава завжди потребує додаткових фінансових ресурсів. Автономізація медзакладів та перехід на новий рівень якості медпослуг вимагає нової сучасної техніки, комфортних умов для пацієнтів тощо. Саме тому державно-приватне партнерство в системи охорони здоров’я України зараз актуальне, як ніколи", - сказав заступник міністра Роман Ілик.

За його словами, саме перехід на нову модель фінансування - оплату за пацієнта, дає можливість адаптувати та впровадити в Україні світовий досвід державно-приватного партнерства.

У прес-службі зазначають, що робоча група, до складу якої, окрім фахівців МОЗ, входять інвестиційні експерти Європейської економічної комісії ООН, Світового банку та ЄБРР, визначила для себе такі завдання:

  • розробити та надати закладам охорони здоров’я типові моделі державно-приватного партнерства, щоб вони мали можливість ініціювати інвестиційні проекти;
  • визначити основні види медичної допомоги та профілі медзакладів, які потребують залучення інвестицій приватного сектора;
  • обрати кілька пілотних проекти в різних регіонах та різних сферах охорони здоров’я;
  • створити дорожню карту дій для сторін державно-приватного партнерства в пілотних проектах: від ініціювання проекту до укладання договору про державно-приватне партнерство;
  • розробити типові форми документів та ініціювати зміни в чинне законодавство, у разі необхідності.

Окрім цього, МОЗ планує співпрацювати з приватним сектором, щоб визначити гарантії з боку держави. За переконанням членів робочої групи, саме відсутність таких гарантій нині є перешкодою для реалізації державно-приватних проектів.

У вересні Міністерство планує завершити роботу над методологічними рекомендаціями для медзакладів та бізнесу, яким чином розпочати реалізацію проектів партнерства. До кінця року - визначити пілотні проекти у регіонах та презентувати їх на розгляд інвесторів.

Нагадаємо, що вже 85 приватних клінік та лікарів-підприємців підписали договори з Національною службою здоров'я України.