ua en ru

У Мін'юсті анонсували рішення арбітражу за позовом Коломойського до України на 6 млрд доларів

У Мін'юсті анонсували рішення арбітражу за позовом Коломойського до України на 6 млрд доларів фото: Ігор Коломойський (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Міністр юстиції Денис Малюська анонсував рішення арбітражу за позовом олігарха Ігоря Коломойського до України на 6 млрд доларів.

Про це Малюська написав на своїй сторінці в Facebook.

"2021 рік обіцяє бути цікавим і небезпечним. Чого тільки коштує потенційне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом кіпрських офшорок (належать Коломойському, Боголюбову і Палиці) - власників близько 40% акцій "Укрнафти" – до держави Україна про стягнення близько $6 мільярдів (+відсотки)", - зазначив Малюська.

За його словами, ця справа комплексна, складна, покриває багато аспектів відносин держави і "Укрнафти", і триває ще з 2015 року. Результат же, потішно думку, ми, ймовірно, зможемо побачити в лютому наступного року.

Нагадаємо, фінальне рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму щодо ініційованого трьома компаніями Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова (Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Management Limited) суперечці з Україною може бути винесено не раніше 2020 року, говорилося в проспекті емісії єврооблігацій України в червні 2019 року.

Як відомо, компанії Ігоря Коломойського і партнерів, які є міноритарними акціонерами, ПАТ "Укрнафта" в червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна.

Вони, зокрема, звинувачують Україну в нанесенні збитку відбору газу, що видобувається "Укрнафтою", без оплати або з оплатою за заниженою ціною; невиконання "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом" рішень українських судів; швидкому збільшенні ставок плати за надрокористування; зменшення кворуму при проведенні зборів акціонерних товариств.

На початку 2018 року стало відомо, що претензії Коломойського і партнерів до України збільшилися з $4,7 млрд до $5,4 млрд.