ua en ru

Мін'юст України здійснить експертизу кодексу законів про працю на наявність дискримінації за статевою ознакою.

Міністерство юстиції України здійснить гендерно-правову експертизу кодексу законів про працю України. Відповідний наказ підписав міністр юстиції Микола Онщук, повідомляє прес-служба відомства.

Під час проведення експертизи фахівці аналізуватимуть положення законів про працю на наявність в них дискримінаційних норм за статевою ознакою. Зокрема, буде проведене дослідження на відповідність положень кодексу основним напрямам державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, визначених у законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». При проведення експертизи експерти також керуватимуться міжнародними нормативно-правовими актами у відповідній сфері та міжнародно-правовими підходами до оцінки чинного законодавства з позиції рівності прав, можливостей, умов та наслідків.

За підсумками експертизи Мін'юст надасть висновок щодо забезпечення в кодексі законів про працю принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. У разі встановлення дискримінації за статевою ознакою висновок та рекомендації Мін'юсту будуть направлені до Верховної Ради України як органу, що ухвалив цей акт.

Передбачається, що результати гендерно-правової експертизи кодексу законів про працю будуть оприлюднені у грудні 2010 р.