ua en ru

Мін'юст створить громадську раду для контролю над ДП "Національні інформаційні системи"

Міністерство юстиції ініціювало створення громадської ради для контролю над діяльністю новоствореного держпідприємства "Національні інформаційні системи", яке буде адмініструвати реєстри відомства. Перше установче засідання ради відбулося у Києві в п'ятницю, 10 липня за участі членів ради та представників Мін'юсту, повідомляє прес-служба відомства.

"Після того, як Міністерство юстиції створило єдиного адміністратора всіх реєстрів - ДП "Національні інформаційні системи" - ми хочемо впровадити нові підходи до публічності та прозорості розпорядження державними коштами на прикладі ДП", - повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За її словами, це перше ДП, на якому впроваджуються механізми ради громадського контролю. До складу ради увійшли представники ГО "Реанімаційний пакет реформ", парламенту, асоціації IT-Ukraine, USAID. "Ми сподіваємося на подальше розширення складу ради", - додала Севостьянова.

Учасники першого засідання вирішили, що для розгляду питань роботи ДП, необхідно доукомплектувати склад ради до кількості 11 чоловік. Для цього зацікавлені громадські організації повинні якнайшвидше подати свої кандидатури.

На першому засіданні члени ради вирішили призначити тимчасового голови ради. Ним став Віктор Валєєв, голова асоціації IT-Ukraine. Крім того, на розгляд ради було винесено фінансовий план ДП, однак учасники домовилися надати свої пропозиції та побажання з цього документу до 13 липня.

За словами Валєєва, поширення в Україні державних електронних сервісів, заснованих в тому числі і на роботі адмініструються ДП "НІК" реєстрів Мін'юсту, буде сприяти розвитку ІТ-галузі в Україні. "Можна подивитися на приклад Естонії, де послуги е-уряду активно розвиваються. І ринок сервісів тільки для використання цих послуг становить близько 100 млн дол. у рік. У той же час в Україні це обсяг всього внутрішнього ринку всіх веб-розробок", - зазначив він.