ua en ru

Мін'юст вважає першочерговим домовитися про правила виборів між партіями всередині країни

Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що важливіше, ніж врахувати побажання міжнародних експертів щодо виборчого законодавства, це домовитися про правила гри між її учасниками всередині країни. Про це він заявив в ході сьогоднішньої прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Думаю, що для кожної країни набагато важливіше консенсус в правилах гри між тими, хто в них бере участь, ніж врахувати пропозиції кваліфікованих досвідчених експертів, але які є тільки експертами і спостерігачами. Це зрозуміло", - зазначив міністр.

У той же час він висловив надію, що при доопрацюванні законопроекту, який необхідно прийняти українському парламенту перед підписанням УА з ЄС, "цього разу буде мінімізовано ... відмінність" між побажаннями експертів і прийнятим документом.

"Ті зауваження, які були висловлені спостерігачами, вони в найбільш сконцентрованому (вигляді) - у звіті ОБСЄ. Є необхідність врахування цих підходів у змінах до законодавства, на що Україна, як держава, погодилася ... Це один з пунктів, який ми зобов'язалися виконати до підписання договору про асоціацію з Європейським Союзом. Цей проект розроблений, спрямований в усі парламентські фракції, до Венеціанської комісії, в ОБСЄ. Експерти вже були у нас в Україні від Венеціанської комісії та на зустріч запросили всіх представників парламентських фракцій. Я в цей час був в іншій країні і мене проінформували, що не дуже перспективно пройшла ця зустріч. Тому будемо сподіватися на наступні контакти. Разом будемо проводити ці консультації, або окремо - у кожному разі тут важливо вийти на якийсь консенсусне рішення ", - зазначив міністр.

Він також нагадав, що частина тих пропозицій, які ОБСЄ висловлювали зараз, "вони давали і тоді (перед прийняттям закону про вибори, за яким проводилися вибори 2012 р.), але ми вже на заключній стадії погодилися з пропозиціями, які подавали опозиційні фракції, які були істотно відмінні від того, що радили у Венеціанській комісії".

Читайте також: Лавринович: Для проведення перевиборів у 5-ти проблемних округах потрібно приймати окремий "одноразовий" закон