ua en ru

Мін'юст Росії відмовився вручити Горбачову повістку до суду

Мін'юст Росії відмовився вручити Горбачову повістку до суду Фото: Михайла Горбачова не хочуть викликати в суд у РФ

Москва пояснила відмову становищем договору про правову допомогу між Росією і Литвою

Міністерство юстиції Росії відмовилося вручити колишньому президенту СРСР Михайлу Горбачову повістку до суду щодо подій 1991 року в Литві. Про це повідомляє прес-служба Вільнюського окружного суду, який отримав повідомлення від російського Мін'юсту.

Згідно з повідомленням, Москва пояснила відмову становищем договору про правову допомогу між Росією і Литвою. У ньому йдеться, що правова допомога не надається в разі, якщо це може завдати шкоди країні або суперечить основним законодавчим принципам держави.

У жовтні 2016 року Вільнюський окружний суд ухвалив допитати Горбачова у якості свідка у справі про події 13 січня 1991 року в столиці Литви. На думку литовської влади, тоді в результаті дій радянських військових біля Будинку друку, телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинуло 14 осіб.

У листопаді 2016 року Вільнюський окружний суд попросив Мін'юст Росії про правову допомогу.

Нагадаємо, за словами судді Вільнюського окружного суду Айнор Корнелія Мацявічене, Горбачову було вручено повістку. Вона була відправлена звичайною поштою на адресу фонду Горбачова, і суд отримав повідомлення про її вручення з підписом адресата.

У січні Горбачов заявив, що не має наміру брати участь у судовому процесі щодо подій 1991 року в Литві.