ua en ru

Мін'юст визнав незаконним розпорядження Кабміну про зниження "зеленого" тарифу

Міністерство юстиції погодило спірне розпорядження Кабміну "Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії" від 18 червня №589-р із зауваженням "про його невідповідність актам законодавства, що мають вищу юридичну силу". Про це йдеться в юридичному висновку Мін'юсту від 13 червня 2014 р. за результатами правової експертизи зазначеного проекту розпорядження Кабміну

Нагадаємо, документом НКРЕ пропонується знизити тарифний коефіцієнт для пікового періоду часу з 1,8 до 1,01 при розрахунку "зеленого" тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС. Це призведе до зменшення "зеленого" тарифу майже в два рази.

В Міністерстві юстиції, зокрема, зазначили, що "зелений" тариф для суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з енергії сонячного випромінювання, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів 2-го класу напруги на січень 2009 року, визначеного із застосуванням тарифного коефіцієнта, що застосовується для пікового періоду часу (для тризонної тарифної класифікації), помноженого на коефіцієнт "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання.

"Однак зазначеною статтею (17-1 Закону "Про електроенергетику" - Ред.) не передбачені повноваження Кабінету міністрів щодо регулювання тарифного коефіцієнта, що застосовується для пікового періоду часу (для тризонной тарифної класифікації)", - йдеться у висновку Мін'юсту.

Виходячи з цього, в Мін'юсті погодили зазначений проект розпорядження Кабміну з зауваженням про те, що документ "не відповідає актам законодавства, що мають вищу юридичну силу".

Сам документ довгий час не публікувався на сайті уряду або інших офіційних джерелах. Про прийняття розпорядження Кабміну випадково стало відомо після засідання парламентського комітету з ПЕК від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Уліди, який повідомив в кулуарах парламенту про те, що прем'єр-міністром підписано зазначений документ.

Позицію Мін'юсту поділяють і представники провідних юридичних фірм, які спеціалізуються на захисті інвестицій. Адвокат юридичної фірми Marchenko Danevych Максима Сисоєв назвав зазначене розпорядження Кабміну дискримінаційним, оскільки тарифний коефіцієнт рекомендується знизити тільки для сонячних електростанцій і не знижувати для малих ГЕС. "Тобто, Кабмін фактично здійснює дискримінацію та антиконкурентні дії стосовно одних виробників на користь інших", - говорить Сисоєв.

У той же час, на думку старшого юриста юридичної фірми "Астерс" Ярослава Петрова, НКРЕ має право виконати цю рекомендацію Кабміну (з дотриманням процедури прийняття регуляторних актів), так і відмовитися переглядати коефіцієнт пікового часу.

Мін'юст визнав незаконним розпорядження Кабміну про зниження "зеленого" тарифу

Мін'юст визнав незаконним розпорядження Кабміну про зниження "зеленого" тарифу