ua en ru

Мін'юст планує спростити процедуру припинення підприємницької діяльності для фізичних осіб-підприємців

Міністерство юстиції України розробило проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців", який спрямований на розгляд Кабінету Міністрів України. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"Ми пропонуємо кардинально спростити процес закриття бізнесу для фізичних осіб-підприємців: він повинен стати зрозумілим, зручним і європейським. Закрити бізнес підприємцю після прийняття закону можна буде простим натисканням кнопки реєстратора буквально на другий день після подачі відповідної заяви (реєстраційної картки) про припинення підприємницької діяльності ", - повідомила міністр юстиції України Олена Лукаш.

На даний момент фізична особа-підприємець має пройти двоетапний процес закриття (перший етап - внесення рішення про припинення підприємницької діяльності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та другий етап - проведення фіскальними органами перевірок). Цей процес ходіння по інстанціях може затягуватися для підприємців на 3-4 роки.
Новий законопроект передбачає спрощення процедур припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців, скорочення терміну і створення сприятливих умов.

Двоетапну процедуру припинення підприємницької діяльності пропонується скасувати, а замість цього проводити реєстрацію припинення на підставі поданої заявником держреєстратору реєстраційної картки не пізніше наступного робочого дня з дати надходження цієї карти. Тобто, фактично діяльність фізичної особи-підприємця може бути припинена за два дні за відсутності підстав для відмови: наступного робочого дня після надходження реєстраційної заяви вноситься відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Містить новий законопроект і механізм захисту прав держави та кредиторів, соціальної та майнової відповідальності, щоб виключити варіанти невиконання бізнесом своїх зобов'язань за рахунок спрощених реєстраційних процедур.