ua en ru

Мін'юст і Нацполиция підписали меморандум про співпрацю

Мін'юст і Нацполиция підписали меморандум про співпрацю Фото: Павло Петренко

Меморандум передбачає обмін інформацією для допущення порушення прав людини з боку правоохоронців

Міністерство юстиції України та Національна поліція України підписали меморандум про співпрацю. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

Перед підписанням документа міністр зазначив, що меморандум передбачає обмін інформацією для допущення порушення прав людини з боку слідчих органів і нової поліцією, зокрема, під час затримання.

"Новий український Мін'юст приймає рішення про обмін інформацією по кожному факту можливого тиску, про порушення прав людини слідчими, нової поліцією. Ця інформація буде обмінюватися через наш центр безкоштовної правової допомоги, і ми будемо миттєво реагувати на такі факти для того, щоб кожна людина мала право на захист. Я закликаю інші правоохоронні органи, які зараз проходять процес оновлення, щоб вони приєдналися до цієї ініціативи", - повідомив він.

Як заявив міністр після підписання документа, згідно з меморандумом, обмін інформацією відбуватиметься за фактами порушення прав затриманих щодня.

"Точно зміниться те, що на рівні двох нових органів - нової поліції, Міністерства юстиції і нашого координаційного центру з безкоштовної правової допомоги - буде щоденний обмін інформацією. Раніше повідомляти повинні були відповідні слідчі районних відділень тоді ще міліції. Зараз ми будемо щодня обмінюватися інформацією за фактами порушень строків повідомлення про затримання - ред.), за фактами порушення прав затриманих", - сказав міністр.

Нагадаємо,голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе прогнозує, що переатестація всіх поліцейських України закінчиться через шість місяців.