ua en ru

Мін'юст допускає звільнення Насирова через недотримання закону про люстрацію

Мін'юст допускає звільнення Насирова через недотримання закону про люстрацію Фото: Роман Насиров

Насирову доведеться звільнити 42% чиновників, щоб зберегти своє місце

Міністерство юстиції України допускає звільнення голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насирова із-за недотримання закону "Про очищення влади" (люстрації). Про це сьогодні в ході брифінгу заявила директор Департаменту з питань люстрації Мін'юсту Тетяна Козаченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Було перевірено 344 справи - це всі чиновники, які зараз знаходяться на даних посадах (ДФС, - ред.). Відповідно з 344 справ було виявлено 76 осіб, які не мають права перебувати на своїх посадах... 66 з них підпадають під критерії частини 1 статті 3 - це означає, що ці особи 66 з 76, які були виявлені, повинні були бути звільнені протягом 10 днів з моменту вступу закону в силу",- заявила Козаченко.

За її словами, під заборону потрапляють керівники департаментів оподаткування юридичних осіб і фізичних осіб, організації митного контролю та правовий департамент, а також голова ДФС міста Києва Людмила Демченко, голови митниць в Дніпропетровської, Полтавської, Тернопільської та Кіровоградської областей.

"На Кабінет міністрів робочою групою були подані пропозиції, які були підтримані і за протокольним рішенням Кабінету міністрів на виконання норми закону буде рекомендовано керівнику ДФС виконати вимоги закону і звільнити всіх зазначених осіб відповідно до вимог закону, а відомості щодо зазначених осіб надіслати Міністерству юстиції для включення в єдиний реєстр осіб, щодо яких вжито заборони",- підкреслила Козаченко.

При цьому вона також не виключила, що у разі недотримання вимог закону про люстрацію зі своєї посади може бути звільнений і керівник ДФС Роман Насиров.

"Міністерство фінансів, нацслужба а також секретаріат Кабміну поставили питання притягнення його (Насирова, - ред.) до дисциплінарної відповідальності. Ви повинні розуміти, що дисциплінарна відповідальність передбачає також і звільнення",- заявила Козаченко.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав Державну фіскальну службу (ГФС) звільнити 42% керівників у центральному апараті і 15% з обласних апаратів.

Раніше "Громадський люстрационный комітет" визнав ДФС одним з найбільших саботажників закону про люстрацію.