ua en ru

Мін'юст буде вносити дані до держреєстру корупціонерів на підставі рішення суду

Міністерство юстиції України затвердило положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційне правопорушення, дані в який будуть вноситься виключно на підставі рішення суду, про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"У Реєстрі забезпечуватися єдиний облік осіб, які вчинили корупційні правопорушення і які були притягнуті до кримінальної, адміністративної або цивільної відповідальності за корупційне правопорушення. Підставою для внесення до реєстру відомостей про особу буде рішення суду, яке набрало законної сили, або наказ про накладення на особу дисциплінарного стягнення за вчинення корупційного правопорушення.
Право доступу до інформації, а також право вилучати або вносити відомості до реєстру будуть мати Міністерство юстиції та його територіальні підрозділи - Головні управління юстиції в областях, АР Крим, містах Києві та Севастополі.
До реєстру будуть вноситися такі відомості про осіб, як: місце роботи, посада на час вчинення корупційного правопорушення, стаття Кримінального кодексу або Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якою особа притягнута до відповідальності, склад корупційного правопорушення; дата набрання законної сили судовим рішенням про притягненняособи до відповідальності за корупційне правопорушення; дата, номер судового рішення, номер судової справи, найменування суду, який прийняв (постановив) судове рішення про притягнення особи до відповідальності за корупційне правопорушення; реквізити наказу про накладення дисциплінарного стягнення; підстава та дата зняття, погашення судимості абодисциплінарного стягнення тощо.
Відомості з реєстру будуть захищені законом "Про захист персональних даних".
Так, відомості з Реєстру будуть надаватися виключно за запитом державних органів, органів місцевого самоврядування з метою проведення спеціальної перевірки відомостей про осіб, що претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Також, відомості будуть надаватися правоохоронним органам - у разі необхідності отримання такої інформації в рамках кримінального чи адміністративного виробництва.
Крім того, інформація, що міститься в Реєстрі, будуть використовуватися для аналізу щодо сфер державної політики і посад із самими корупційними ризиками.
До 1 лютого 2012 року мають бути завершені роботи по програмному забезпеченню реєстру.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович указом № 964/2011 від 5 жовтня 2011 р. доручив Мін'юсту сформувати Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Указбув виданий з метою забезпечення виконання закону України "Про засади запобігання та протидії корупції".