ua en ru

Мінвуглепром має намір призупинити роботу неперспективних шахт

Міністерство вугільної промисловості України призупинятиме роботу неперспективних, на його погляд, шахт. На заваді цьому не стануть навіть запаси вугілля, які є на таких підприємствах. Про це сьогодні, перебуваючи із робочою поїздкою в Луганську, заявив міністр вугільної промисловості Юрій Ященко, передає радіо "Свобода".
У Міністерстві виділили 63 українські шахти, на яких протягом наступних 5 років проведуть модернізацію виробництва і технічне переоснащення. А ось інші чекатимуть, поки у держбюджеті з'являться додаткові гроші. Тобто зовсім та назавжди неперспективні шахти закривати не збираються. Втім, люди на певний час все одно залишаються без роботи. Але Ю.Ященко переконує, що Мінвуглепром може працевлаштувати усіх, хто цього забажає.
"Хто хоче працювати, той піде на ті шахти, де є робочі місця. А хто не хоче - хай відпочиває. Бо задарма отримувати зарплату - це розпуста. У нас, наприклад, підземних робітників дефіцит. Тож, роботу знайдемо - безпечну та з гарною зарплатою, механізовану та автоматизовану", - заявив міністр.
Що ж до податку на прибуток від роботи гірників, на якому фактично тримається усе життя шахтарських селищ, то його Ю.Ященко пообіцяв замінити на прямі дотації з держбюджету.